2014-11-03
每年都要尋找新餐廳跟男朋友慶祝生日, 因為我們說過要每年為對方製造驚喜, 不可以一成不變. 有生活小樂趣, 兩人才可以走得更遠.回歸正題, 因為今年剛巧出差去法國. 品嚐過當地美食後就念念不忘, 而男友都無食過法國菜,所以藉男友生日為由, 滿足私心為實就一直想book一間法國菜餐廳. 所以上openrice搜尋, 之後見到La Parole有好多好評, 細看食評知道原來La Parole會將所有收入, 扣除開支後,全數捐去營運庭恩兒童中心,幫助有語言障礙及低收入家庭的小朋友, 多有良心的企業餐廳. 所以決定book呢間啦.我係早2星期訂位, 因為怕星期六晚多人, 不容易訂位所以提早一點點book.而當晚book左8:00pm, 但我7:30pm就去到. 可能當晚唔係很多客的關係, 所以一去到就安排位俾我地.餐廳氣氛都幾有情調, 昏暗燈光加上燭光真係約會好地方坐位都幾舒服, 而枱與枱之間都有少少距離. 而且當晚因為不滿座, 食客之間坐位都安排得比較疏落. 岩晒情侶談情. 哈哈.我地揀左個4 Courses的Set dinner. 落完order, staff 就送上Welcome foo
而當晚book左8:00pm, 但我7:30pm就去到. 可能當晚唔係很多客的關係, 所以一去到就安排位俾我地. 餐廳氣氛都幾有情調, 昏暗燈光加上燭光真係約會好地方 坐位都幾舒服, 而枱與枱之間都有少少距離. 而且當晚因為不滿座, 食客之間坐位都安排得比較疏落. 岩晒情侶談情. 哈哈. 我地揀左個4 Courses的Set dinner. 落完order, staff 就送上Welcome food同法包.
Welcome food係好精緻既薯蓉, 薯蓉整得幾滑, 而上面撒有煙肉粒, 食起上來香脆. 美味.
先看看我所點的菜色:
*因為我無影底個mune, 所以唔記得晒d餸菜名, 我盡量用中文形容.
前菜: 西班牙火腿拼菠蘿蜜糖多士 餐廳選用的西班牙火腿唔會太鹹, 配上烤得香脆的蜜糖多士, 再加上香甜的菠蘿. 真係超好食. 推介.
餐湯: 蘑菇濃湯 蘑菇湯很香濃, 而且飲落仲好清甜. 不知道甜味是用什麼食材煮出來.
主菜: 忌廉大蝦蜆肉意粉 食得出大蝦同沙白都好新鮮.大蝦超爽脆,又厚肉.
意粉是一粒粒的, 第一次食覺得好有趣. 而且口感超好, 比平時食的意粉煙x. 而且每粒都沾滿忌廉汁, 所以好好味.
甜品: 荔枝雪糕配艾菲爾鐵塔餅乾 賣相100分. 因為我係一個不折不扣的巴黎鐵塔迷. 所以見到menu有呢舍個 甜品即叫.
伴碟的紅苺連同荔枝雪糕一齊進食, 酸酸甜甜的很開胃.
而且烤得薄脆的艾菲爾鐵塔餅乾伴荔枝雪糕都好合味.
男朋友所點的菜色:
前菜: 龍蝦沙律 主要是以青瓜、龍蝦肉及生菜為主. 味道清清地.
碟上更用蕃茄汁畫有一隻龍蝦仔圖案. 賣相很Q.
餐湯:蟹肉凍蕃茄濃湯 我嚐試了一口, 雖然有濃濃的蕃茄味. 但草青味都好重. 味道一般.
主菜: 安格斯牛扒 牛扒煎得超讚, 廚師煎得外面少少乾身,但內面仲保持到肉質鮮嫩有肉汁. 好JUICY.
甜品: 野苺雪芭 落Order時臨時告知Staff今晚是男友生日, 要求係佢個份 甜品加上”HAPPY BIRTHDAY”的字眼.
Staff捧住個甜品出黎時更會唱生日歌, 但只唱到一半就停, 好搞笑. 可能見到我地都望住佢有d唔好意思.
甜品賣相好可愛, 而且男友說這個雪芭超好食. 所以我忍唔住要分佢一杯羹.哈哈.
事實又真係好味wor.
我地對於呢間餐廳整體都好滿意, 下次有機會會再黎