2024-02-05
The One呢間鐵板燒海賀位於19樓可以俯瞰靚靚維港海景餐廳環境整潔光猛 服務態度同食品都一流雖然呢度可以望到海景 但係食鐵板燒我都係比較鍾意坐喺吧檯 一邊食一邊望住師傅燒嘢食 係視覺同味覺嘅雙重享受Oriental Pearl $138賣相好吸引 用咗Gin做底 再加上柚子同檸檬酸酸甜甜咁 面頭嘅泡沫好順滑 酒味唔濃郁好啱女仔飲Sorrento Limited Edition $138用咗Prosecco做底 配搭蜜糖檸檬 飲落好香甜海賀二人套餐Kaika Special Set for Two People $2480無花果蟹肉沙律面頭有滿滿嘅蟹肉碎 仲有好新鮮嘅無花果 再加上沙律菜好清新三文魚籽伴海雲醋三文魚子配上滑溜嘅海雲 酸醋汁酸酸地好開胃磯煮鮑魚鮑魚煮得好軟腍 咬落彈牙鮮嫩 配上鮑魚肝醬味道更香濃 鮑魚底部仲配有香甜嘅日本大根鵝肝鵝肝非常厚肉 一邊燒一邊聞到好香嘅鵝肝味 外層煎到好焦脆 油脂好豐富入口即溶配上黑蒜醬同多士另外仲有蜜柑同水蜜桃伴碟減輕油膩感大蝦大蝦好新鮮彈牙 大大隻好厚肉肉質緊實 配搭脆多士同蟹膏醬蟹膏醬味道較淡唔會搶咗蝦嘅鮮味A4宮崎牛 or 愛媛縣產雞肉
The One呢間鐵板燒海賀位於19樓
蟹膏醬味道較淡唔會搶咗蝦嘅鮮味
A4宮崎牛 or 愛媛縣產雞肉
宮崎牛揀咗Medium 燒得啱啱好
肉質細緻鮮美好juice 油花適中唔會好重油膩感
雞髀肉大大隻 煎完嘅雞肉都仲係非常嫩滑 外皮得好香脆 配上黑松露醬
另外伴碟嘅炸蒜片都好出色 蒜味好香濃
甜品方面揀咗抹茶芝士餅 面頭嘅cream抹茶味好香濃
芝士餅唔會太膩啱啱好
熱檸茶
飲品方面揀咗熱檸茶
呢度嘅熱檸茶好有儀式感 分別有一壺熱茶 一碟檸檬同埋一盆糖俾我哋DIY 好有趣