2013-11-09
莫師傅係我認識的廚師之中最出色的一個, 又煮得, 又talk得, 又睇得, 型到爆, 知識廣博又富幽默感. 佢既鐵板燒係我有生以來食過最好味的. 最近莫師傅係大坑開左間小店自己做老闆, 我當然要黎捧下場, 成年無試佢既手勢, 今晚一次過食晒佢既招牌菜, 再加幾味新菜式, 真係不得了, 好味到隔左兩個星期都仲好掛住, 好想再食.先黎頭盆 - 三種刺身, 有拖羅, 海膽同赤貝. 超級靚料同勁新鮮就不在話下, 最可愛係海膽的 presentation. 用青瓜挖空個兜放入海膽, 側邊插住支開叉的竹籤, 夾住兩塊紫菜, 俾你自己包住d海膽食, 成個造型好似隻帆船仔咁, so cute!跟住係鍋燒喜知次伴大蜆, 呢味菜式係鐵板燒同鍋燒既混合體, 先將厚厚的喜知次魚柳用鐵板煎香, 大蜆就放入鍋中加大量清酒在旁邊一路煎魚一路煮蜆, 當魚煎至半熟再放入鍋中焗一焗, 個汁吸收晒大蜆既鮮甜同喜之次既魚油香味, 魚肉又香又滑, 睇晒成個烹調過程直到上碟, 令人更加期待, 真係好精彩.跟住落黎係一味超乎常人可以炮製得到的菜色 - 波士頓龍蝦伴忌廉汁, 龍蝦看似是鐵板燒很普遍的菜式, 特別在於師傅的細心和耐力,