2018-02-15
呢棟大廈向來都有好多唔同種類嘅餐廳選擇,日本嘢又有,西餐又有。好耐冇食過日本嘢喇,所以今次決定入嚟呢間餐廳試下。因為喺門口見到餐牌唔錯,而且上網睇食評知道呢間嘢都好多人食過,所以想入嚟試下。 一入到去職員就畀咗卡位我哋坐,招呼好好。環境方面,座位好寬敞,暗暗嘅燈光都令到晚餐好有氣氛,而且職員好有禮貌,食物都好有水準,令晚餐已經有一個好舒服嘅開始。 今次我哋叫咗好多唔同款式嘅食物, 每樣食物份量都啱啱好, 對於一個唔大食嘅我嚟講今次可以話係好滿足之餘又唔會過飽,更加想下次再返嚟試下其他唔同款式嘅嘢食㖭!首先,我哋叫咗一板海膽。海膽好新鮮,色澤好靚,呈淡黃色嘅海膽非常吸引!配埋紫菜真係好夾,而且食落去口感一流 ,食完可以話係好滿足,佢嘅份量仲要足夠添!我哋亦都叫咗唔同款式嘅串燒, 其中包括有免治雞肉,豬肉露筍串, 牛舌同埋牛柳粒。每種串燒都各有特色,而且啲串燒仲可以加埋佢特製嘅醬汁,真係好好味㗎!鍾意食鹹啲嘅話,更加可以加埋啲自家製嘅鹽添😍當中我最欣賞嘅就係牛舌,牛舌燒得啱啱好熟透 ,好有咬感 ,而且入口即溶, 鹹味亦都調教得好好,更加燒得一d都唔油膩。大多數我食嘅牛舌都係好韌,今次嘅牛舌
我哋亦都叫咗唔同款式嘅串燒, 其中包括有免治雞肉,豬肉露筍串, 牛舌同埋牛柳粒。每種串燒都各有特色,而且啲串燒仲可以加埋佢特製嘅醬汁,真係好好味㗎!鍾意食鹹啲嘅話,更加可以加埋啲自家製嘅鹽添😍當中我最欣賞嘅就係牛舌,牛舌燒得啱啱好熟透 ,好有咬感 ,而且入口即溶, 鹹味亦都調教得好好,更加燒得一d都唔油膩。大多數我食嘅牛舌都係好韌,今次嘅牛舌可以話係驚喜地好食!
今晚最滿足嘅可以話係隻龍蝦, 佢畀咗兩份半隻龍蝦我哋 ,但係半隻龍蝦肉質嘅分量就已經好似我平時食開一隻龍蝦咁多😋食落去啖啖肉,最欣賞嘅就係佢上面搽咗一層芝士嘅醬汁 ,同龍蝦嘅味道好配合,但係又唔會蓋過咗龍蝦嘅鮮味。龍蝦肉質彈牙爽口,佢嘅味道真係一流。對於一間日式店舖黎講,呢間煮龍蝦可以話係高水準之作!
除此之外,我哋仲叫咗鹽燒春魚 。春魚肉質好滑之餘仲好有咬感, 層皮煎得好香好脆,加埋佢旁邊嘅酸汁, 好夾😍 而且食落去一啲都唔油膩,反而食到春魚嘅鮮味添!
最後我哋叫咗個明太子雞翼試下。 裏面係一粒粒嘅魚籽, 估唔到一隻雞翼裏邊都可以裝到咁多魚籽, 味道嘅層次感好豐富,好特別 。鍾意食雞翼嘅朋友可以一試 。
黎到呢啲高級嘅日本餐廳,當然要試下佢嘅嘢飲。我哋叫咗一杯酒同埋兩支果汁汽水, 杯酒佢話係以雪梨桶酒製成,飲落去好清甜,我大多食完每一道菜再飲一小啖酒, 一小杯已經足夠慢慢飲一整晚。
另外,我哋仲叫咗巨峰提子梳打同埋白桃梳打。 兩杯飲品嘅甜度好適當 ,梳打再加埋果汁嘅味道有解渴之效,呢兩杯令到我哋今次嘅晚餐食得好暢快 !
總括嚟講呢間餐廳嘅食物質素好好,每樣食物無論係味道,口感,定係所配合嘅醫汁都搭乘得相當之好。下次想豪食一次高質嘅日本菜,一定要黎呢間咁好環境咁好服務嘅餐廳!