2025-01-31
鮨逸早個星期去開銅鑼灣,鄰近C出口嘅駱克駅發覺到有間份量好足嘅廚師發辦,講緊係足足有25品,真係好滿足。一坐低即時嗌咗支京都匠純米大吟釀,發覺米香都幾重,越飲越甜。之後就開始我哋嘅25品啦~1) 沖繩醋水雲,連蟹肉食,酸酸地幾開胃2)北海道既安康魚肝,佢係用柚子酸汁加昆布喺碗底浸住魚肝3)汁煮黑梅貝,質地比較硬身,有咬感,而且呢個係用凍食4)平目魚「海膽豆腐卷」,味道相對較淡5) 粒貝,食落比較爽囗彈牙6) 海苔醬北寄貝,質地都好彈牙,配合埋呢一個海苔醬、真係另一種風味7)沖繩小龍蝦刺身,真係好新鮮又好食,食緊嘅時候,講緊隻龍蝦仲郁緊,師傅刀工一流8) 縞鰺壽司-質地比較硬身D而有有質感,亦都係我哋平時所講嘅深海池魚9)赤貝壽司-亦都係好爽好彈牙10)鮫鰈魚壽司11)蟹膏豆腐松葉蟹肉配德國黑魚子,唔算係太濃味12)北海道牡丹蝦,蝦肉新鮮,配埋處理咗嘅蝦膏,唔使點醬油都好有味道13)岩手縣米崎真蠔,好有質感,配合土佐醋啫喱,酸酸甜甜好好味14)煙燻鰆魚,將鰆魚放玻璃瓶入面,等啲煙散都差唔多先打開,煙燻味濃郁中間仲好香15)鰤魚醬油漬壽司…味道較濃,較實有質感16)白見貝壽司,唔講唔知,原
之後就開始我哋嘅25品啦~
1) 沖繩醋水雲,連蟹肉食,酸酸地幾開胃
17)喜知次壽司,油份較多
18)赤身醬油漬海膽卷,加咗蘿蔔蓉同埋金箔
19)紫菜天婦羅海膽,海膽份量都唔少
20)磯煮鮑魚加蟹膏,鮑魚慢煮咗四個鐘,咬落去一啲都唔韌
21)鱈魚白子天婦羅岩鹽,平時多數生食,天婦羅都係第一次,不過creamy 感依然
22)松葉蟹壽司配紫蘇葉天婦羅
23)大吞拿魚配紫菜,好Juicy
24)淡雪鹽北海道白海膽鱈魚乾,一口咬落去又Creamy又脆口,真係好滿足
25)玉子布甸
食到咁上下,餐廳仲安排咗龍蝦頭配合埋舞茸菇整嘅湯,都好好味。最後就係呢個甜品-蜜瓜配士多啤梨雪糕~真係一餐好豐富又滿足嘅晚餐😋