次次食親放題,基本上都係旺角咁濟,食得多都咪話唔悶。今次決定食得high class啲,黎到尖沙咀既「一樂日本料理」,初初以為同旺角果啲冇咩分別,點知好有驚喜呢!😱個環境同旺角其他放題好唔同,平時要坐到好迫,啲碟疊到上天花板都仲係唔夠位放咁,但呢到就相反。座位非常寬敞,我地好好彩,2個人可以坐張半圓枱,舒服又夠位放野食。👏 —而家好多放題都轉哂手機落單,呢間都唔例外,用wechat scan一scan QR Code,就輕輕鬆鬆落單啦。😉 佢既選擇比較少,一開始以為會冇乜野岩食,食唔飽,點知大錯特錯。😮—唔講咁多,即刻去相!當日因為節日,間野送左野食比我地。藍妹唔知呢4舊分別係咩,味道唔錯,不過餡都係軟身既野,令到整體口感好粉。黃金櫻花蝦炸豆腐比想像中好味呢,皮雖然有啲厚,但勝在好脆。表皮有好多黃金櫻花蝦,所以超級香,即使豆腐冇味都好,配埋一齊就岩岩好啦🤗—海膽茶碗蒸本身係貪佢既海膽🤣點知一食,先發現蒸蛋真係主角。蒸蛋好滑,蛋香濃郁,夾埋海膽一入口,根本連海膽味都忽略左。😲—火炙三文魚腩、火炙黑松露帆立貝、火炙海膽魷魚、火炙海鹽左口魚、挪亞方舟、鵝肝壽司鐵塔1️⃣火炙三文魚腩:三文魚腩係藍
次次食親放題,基本上都係旺角咁濟,食得多都咪話唔悶。

唔講咁多,即刻去相!
當日因為節日,間野送左野食比我地。
黃金櫻花蝦炸豆腐
比想像中好味呢,皮雖然有啲厚,但勝在好脆。
海膽茶碗蒸
本身係貪佢既海膽🤣點知一食,先發現蒸蛋真係主角。
1️⃣火炙三文魚腩:
三文魚腩係藍妹最鐘意既壽司,食三文魚腩最緊要油脂要夠,入口要即溶。呢個過關✅
2️⃣火炙黑松露帆立貝:
淡淡既黑松露味,帆立貝都幾鮮
3️⃣火炙海膽魷魚:
魷魚唔腥,滑溜!
4️⃣火炙海鹽左口魚:
呢個好特別,平時好少食到。左口魚個質地超滑,可以做到溶化既感覺。👍
5️⃣ 挪亞方舟:
比個名吸引左,海膽同三文魚卵都係好易好腥,藍妹本身都好怕。
食完就比個讚啦❗️完全冇腥味,加埋蝦,三種食材既味道好配合。💯
6️⃣鵝肝壽司鐵塔:
呢個係咁多款中,藍妹最喜歡既。
甜美,唔腥,有層次。😊
刺身
成晚分數最低應該係刺身,食落去冇唔新鮮既味,但係口感偏粉,令藍妹食左一兩塊就唔想再食。😣
不過鯛魚同鯨龍呢兩款都值得一試,鯛魚好新鮮,入口即溶,味道好清新。
其實唔太分到鯨龍同鯛魚,藍妹個人認為鯨龍比較淡味。🤔
雷絲鳥巢黃金軟殼蟹
軟殼蟹真係好正,因為係黃金(咸蛋黃)炸,所以唔會好脆。
佢既咸蛋黃唔太咸,一兩啖已經食哂都唔覺好漏😋
川式香蒜燒茄子(1客1/3條)
鐘意食茄子既話要叫啦,好香蒜味,茄子好林😍

「沙嘩啲卡」燒豬頸肉
豬頸肉厚實,中庸之作。
牛油燒翠玉瓜 + 明太子玉子燒
同男朋友一致認為翠玉瓜好好食,好香又有少少鹽味。
榴槤計時炸彈+蓮藕天婦羅+雪花炸鮮奶
1️⃣榴槤計時炸彈:
榴槤味好濃,藍妹一咬開,男朋友已經彈開。皮有啲硬。
2️⃣蓮藕天婦羅:
未食過蓮藕天婦羅,好特別,味道好淡,但好爽口。
3️⃣雪花炸鮮奶:
平時通常食圓形一粒既,呢到係一條,鮮奶應該有少少調味,都幾濃味。😮
藍妹encore左一次,證明好食😆
紫薯雪糕
重點推介‼️‼️‼️
蕃薯雪糕面有一層紫薯粉,蕃薯味好出,香甜!底層仲有薄薄既紫薯糖漿蛋糕,層次好豐富。
如果唔係我地食到太飽,真係想一人食多一個嫁😭
但我地決定之後有機會團購買啲返黎食!

呢晚絕對係意想不到滿足既一晚,食到好飽,野食質素亦相當滿意。😳
呢間野價錢其實同其他唔係差好遠,但係食物質素就好好多。
選擇原來唔需要多,只需要夠好食。😜