2023-12-22
臨近聖誕節點都要去食番餐好既聖誕大餐啦 今次同男朋友揀左係中環一間日本菜 呢間餐廳就係蘭桂坊既加洲大廈 呢一幢大廈都有好多好野食 大家有時間都可以黎呢到睇下餐廳入面座位唔算多 佢係每一檯個距離係相當遠 而且中間仲有個日式小屏風隔住 私隱度絕對夠高唔洗怕人地聽到自己講緊咩今次就同男朋友叫左兩個唔同既餐 咁就兩款都可以試晒 分別係"FUMI Deluxe Tasting Menu" 同埋 "Seafood Dinner Menu"呢篇先介紹FUMI Deluxe Tasting Menu $1180/per person<先付>水雲係一種生係沖繩既紫菜 將水雲混入醋後 好清新又酸酸地既感覺好開胃<前菜>壽司、田樂六方芋]慢煮出黎既鴨胸鮮嫩多汁 菊菜浸汁好清爽 炙燒銀鱈魚壽司魚身肥美炙燒完之後陣魚油香出晒黎 至於田樂六方芋芋頭本身相當綿滑 食落去好香芋頭味<刺身>鮮吞拿魚腩完全沒有筋而且肥美 食落充滿油香 初鰹魚醃漬後肉質唔會好緊實 配上炒香後既洋蔥一齊食就更好食白象拔蚌咬落去好爽脆帶住微微既海水咸味真鯛配上自家既醬料係面魚油香都足夠非常鮮味&
<先付>
[水雲酢]
<前菜>
[慢煮鴨胸、菊菜浸汁、炙燒銀鱈魚壽司、田樂六方芋]
<刺身>
[鮮吞拿魚腩、初鰹魚、白象拔蚌、真鯛]
白象拔蚌咬落去好爽脆帶住微微既海水咸味
真鯛配上自家既醬料係面魚油香都足夠非常鮮味
<溫物>
[海膽及三文魚籽豆乳茶碗蒸]
原本冇留意以為是蒸蛋 但原來蒸豆乳一樣可以做到同蛋一樣咁滑 食落既感覺好輕型盈完全冇負擔感作為間場料理十分合適
海膽夠鮮而三文魚籽為這道料理增添了一份鹹鮮味
<煮物>
[龍蝦具足煮]
湯微微帶甜 豆腐一面煎至微脆令到口感有所提升 龍蝦肉好爽口 叉起身食啖啖肉真係大滿足
<炸物>
[鱧魚天婦羅]
天婦羅上到檯唔會好油 而且食落去外面係一層薄薄既脆漿入面魚肉仲係好似蒸魚咁軟熟 佢仲有一片紫蘇葉同埋魚一齊炸 紫蘇葉既獨特氣味同魚味都幾夾
<食事>
[網燒A4宮崎牛丼配溫泉蛋]
A4宮崎牛油脂分佈好好 燒到肉既中心仲帶有粉粉地既色 撈埋溫泉蛋令到個肉更滑 仲有一陣蛋香配埋個飯食 呢個結尾相當好
<果物>
最後有小小飯後果 有青提🍇、蜜瓜🍈同埋士多啤梨🍓
另外叫左Cocktail
Plum & Fizz $108