2016-10-16 729 views
平時泰國菜就食得多啦,不過一般都只係去平民少少既泰國餐廳,今次就試下高級少少既,有多少系新既款式呀嗎 !今次約左一大班人黎一齊食,最好就叫個鮮蝦刺身啦 ! 隻蝦又大隻又新鮮。點埋呢個綠色醬汁,酸酸味味好開胃,做頭盤就最好不過啦 ~廚師擺盤都好有心思~接住都係一D 又開胃菜色。平時食開既生菜包都係肉碎黎既,但今次既氐菜包包住既係大大塊既豬頸肉 ! 豬頸肉肥廋岩岩好,又滑又厚,至於汁方面,都係酸酸辣辣岩岩好 ! 食既時候啖啖都係豬頸肉,夾住呢個生菜,一點都唔覺油膩 !呢個不得了啦 ! 重黠就係沙嗲 ! 呢個沙嗲質感濃厚,仲有花生醬,個雞串食完,個沙嗲都要用黎送其他野 ~呢個係咩黎 ? 榴槤加牛展真係未聽過,不過朋話試下,唔食榴槤既我都要試~ 食落去個榴槤,依~~~~又無咩榴槤味wo,榴槤既味同個咖哩混合左,由於咖哩個味道都好搶,所以基本上不太留意都榴槤味。其實個榴槤好爽口既,就唔係果d 一pat pat果d,所以我都可以接受到 ~ 至於牛展就又林又好入味啦 !一睇就知係海南雞啦,不過呢個相比起其他菜式就差好多啦 ~ 又干又唔係太新鮮咁...我最愛既泰式甜品,呢個椰汁 ! 又香又濃厚 !
!
今次約左一大班人黎一齊食,最好就叫個鮮蝦刺身啦 !
泰式鮮蝦刺身

廚師擺盤都好有心思~
香辣豬頸肉沙律

泰式沙嗲雞串
咖哩榴槤燴牛展

泰式海南雞
一睇就知係海南雞啦,不過呢個相比起其他菜式就差好多啦 ~

又干又唔係太新鮮咁...
椰汁芒果糯米飯
我最愛既泰式甜品,呢個椰汁 ! 又香又濃厚 ! 正 !

個糯米飯係熱嫁 ! >< 個芒果都幾甜 !
三色布丁拼盤
泰式奶茶布丁 椰汁布丁 芒果布丁

呢個泰式奶茶味可以比美泰國既奶茶 ! 個荼底真係好正~

2016-08-24
泰式鮮蝦刺身