2024-07-10 1433 views
一間極難book嘅餐廳,每次打嚟都full曬,要提早成個月book,除非坐房,最低消費好似要六千蚊起🙂餐廳服務好好,事先有確認訂位亦都有短訊提示當日新寧道入口扶手電梯暫停,建議老人家喺恩平道方向搭𨋢,但係估唔到某啲侍應係唔識廣東話,要用普通話溝通😂店面唔大,只有約十張枱同埋其他貴賓房,我哋被安排坐喺角落頭嘅圓枱,位置好舒適。坐低奉上嘅功夫茶同食完所有嘢之後奉上嘅功夫茶味道係唔同,前者唔會削胃苦澀,後者好甘香比較解膩。鹵水拼盤 有鵝肉,鵝肝,大腸,腎,豆腐,雞蛋,鵝肝有兩種唔同嘅口感,一種比較硬身有咬口帶甘香,另一種好軟糯好滑。鵝肉份量比較少,有啲到喉唔到肺嘅感覺🥲蠔仔烙餐牌有幾種蠔仔烙,唔同價錢,我哋叫普通果種,食落鮮嫩濕潤,唔會炸到乾爭爭,但食唔出有蠔味。脆炸普寧豆腐附上韭菜鹽水, 新鮮炸起點嚟食外脆內 嫩,上面仲配咗炸海苔點綴,一齊食好好味😋脆炸九肚魚擺盤感覺上同炸普寧豆腐相似,都係有炸海苔點綴,但比較失望係佢將九肚魚開咗邊去炸,應該係為咗起骨方便食客享用,但食落就失咗原條厚身嘅口感🥲涼瓜黃豆腩肉煲涼瓜甘香軟淋,同黃豆係絕配,細個有飲過媽咪煲嘅涼瓜黃豆豬骨湯,有種兒時回憶湧出嚟🙂最

鹵水拼盤

蠔仔烙

脆炸普寧豆腐

脆炸九肚魚

涼瓜黃豆腩肉煲

最後,叫左兩款甜品,分別係反沙芋同侍應姐姐推薦嘅羔燒四寶,有黃糖配芋頭南瓜銀杏山藥,好新奇好味。反沙芋嘅芋頭好香,砂糖入面有少少葱粒,雖然食唔出葱味,但望落去感覺特別清新,溶咗嘅砂糖亦將芋頭包得均勻,係必食推介😍

整體性價比偏低,屋企人係潮州人都覺得好似去打冷會適合啲,氣氛同味道都會更好😅

人均消費$500

評分:最高為5分

治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉
翻兜指數:🩺🩺

潮州軒
銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈1期2樓

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #CWB #銅鑼灣 #潮州菜 #潮州軒
2024-05-30
  • 反沙芋