2012-05-12
難得假期更係要搵友人出來飲飲食食一番先對得住自己...大家都無咩意見之下我地決定到中環high tea...置地內我地只知道有2間可以high tea, landmark 同這間選擇之下,我地決定來此店試下, 我地2個未夠3時就來點知都已經出現一條小人龍真係厲害.大約等左20mins左右就安排坐係門口位, 這裡high tea set有3款選擇, 1就係有scone, 咸點及甜點, 2就係有scone加咸點, 3就係scone+甜點.難得來就決定試晒全部啦反正都係差幾十元...其實睇menu既相仲以為d食物好大份, 好彩來時樣樣都好似迷你版.飲品我叫左檸檬薑茶, 用上staub茶煲耐熱保溫, 可惜係用茶包沖茶有點兒失望.這裡不是提供3層架, 而改用好似木碟送上, 咸點既三文治真係無咩特別, 無一款我喜歡 反而最正係d scone, 喜歡佢地既鬆餅夠鬆化充滿牛油香,配上佢地既jams岩岩好.蛋糕方面同樣做得出色, 每件都精緻美味, 特別喜歡有macaroon甜度適中, 就算連普通一件pound cake都做細緻,個人喜歡此店high tea既甜點多些.
我地2個未夠3時就來點知都已經出現一條小人龍真係厲害.