2023-11-21
今朝去開西區做野,午餐想食日本嘢,好自然諗起依家已經去過幾次嘅九鬼😌今次又去九鬼食佢嘅午餐🍱西營盤呢間分店位於高街,呢條街不嬲比我感覺係高價西餐廳為主,但自從九鬼喺度開咗之後終於有返啲高質素嘅性價比高日本餐廳可以食啦👺平日午餐都有好多選擇,基本上每個午市set已經包前菜/沙律,燉蛋麵豉湯,好豐富今日想好好對自己,所以揀咗個特上刺身定食🍱店員好快就上咗沙律,前菜等食物,沙律非常新鮮,燉蛋亦都係我最鍾意嘅嗰一隻!睇吓佢入邊係已經包含冬菇,白果,雞肉,蟹柳等,絕不馬虎❤️坐喺吧枱可以見到師傅非常用心準備食材👍🏻個刺身定食上嚟我都忍唔住”曄”一聲,因為佢嘅擺設好靚❤️刺身定食有五款刺身,每款都係非常厚切🤞🏻一睇就知好新鮮,我自己最鍾意就係佢嘅甜蝦,因為真係好鮮甜。另外佢嘅拖羅非常厚切同魚味濃郁,池魚亦係我另一個至愛,因為佢魚味非常出,啲肉質都係非常好彈牙~師傅仲有擺埋我平時去食omasake成日見到嘅紫蘇葉,一路食我一路覺得自己其實好似食緊omakase,因為個質素係不遑多讓,但個價錢就合理好多🥰好開心平日午餐都食到個咁高質嘅午餐,靜靜地可以自己一個人享受高質午餐真係最好嘅me time❤️