2022-02-22
TKO Monterey 嘅 Fleur, 一向係 TKO SOUTH 其中一間我非常喜愛嘅餐廳,首先係佢嘅裝修,水泥牆、落地玻璃、半開放式廚房、大量植物及藝術擺設,都令你置身大自然感覺,其次當然係佢地廚房及水吧出品,除味道了得外,亦極具視覺藝術,給一餐飯提升唔少樂趣😍中午個 Brunch Menu 有好多選擇,圖文並茂,單睇相片已經覺得食物擺盤極具創意及充滿藝術性,價錢由$1xx至$2xx不等,包餐湯、主菜及飲品,我哋四人,兩位太太都想食魚所以叫咗兩份,另一朋友試焗春雞,咁我就試佢嘅 Pasta😆🔻雖然只係個甘筍餐湯,但係佢用湯碟上,已經令佢同其他餐廳用碗裝嘅感覺不一樣,個湯好香甘筍味,亦好 creamy,個頭已經開得唔錯👍🔻Pasta Lover個名係咪好靚😅 Penne 煮得咬勁十足,絕對講得係 al dente,個湯底好濃味,裡面充滿蝦及青口仔,中間粒帶子新鮮彈牙兼大粒,熱騰騰好好味😋🔻Spring Chicken 個春雞放喺好多嫩綠嘅豆上面,個汁亦係用菜打成,感覺廚師好想 present 隻春雞喺草地上 (我自己估啫😅),上面亦放上嫩綠青菜,成個主菜都present得好好,雞
🔻
🔻Pasta Lover
🔻Spring Chicken
個春雞放喺好多嫩綠嘅豆上面,個汁亦係用菜打成,感覺廚師好想 present 隻春雞喺草地上 (我自己估啫😅),上面亦放上嫩綠青菜,成個主菜都present得好好,雞焗得唔錯,肉質唔會過火👍
🔻Fish Lover
呢個 Fish Lover 係用鱈魚扒,大大件煎得個皮好脆,魚肉非常嫩滑,盤底用上兩衣甘藍同紅藜麥,再配上一個黃色嘅忌廉汁,成件野又係好靚😃
🔻Charcoal/Velvet/Matcha Latta
咖啡茶可以喺Drink Menu 裡面随便叫,凍熱都得,Fleur 有好多不同 Latte 可以試,疫情下因顧客少咗好多,所以只有一個咖啡師工作,但睇得出佢好熱愛自己工作,4杯 Latte 佢都拉上唔同花紋圖案,真係好用心❤️,btw 啲 Latte 真係好靚,每杯都各具特色,當然仲要好飲喇😙
舒服環境、高質出品、優質服務等,Fleur 基本上完全具備,食咗接近個半小時,我哋係第一檯客,之後都只係見到另外兩位客人入場,喺今時今日疫情下,做飲食業的確難捱,咁出色嘅餐廳希望可以過到呢關,加油💪