2016-11-20 6141 views
慶祝朋友生日一行8人一早就book左食粥底火鍋先黎湯底是米水, 食粥底火鍋都有次序,先食海鮮,貝類食材, 後食肉類丸類,由於每種海鮮煮既時間唔同, 牆上已有資料介紹每種海鮮所需時間, 每檯亦有一個計時器. 讚先黎肉蟹, d膏多到溜出黎, 放入鍋煮十多分鐘, 湯底呈現黃黃地色, 蟹鮮味多膏, 蟹鉗啖啖厚肉, 每人半隻蝦真係新鮮到彈出黎, 每個蝦頭都有膏, 友人唔食比晒我, 蝦膏鮮甜, 蝦肉彈牙, size適中,每人分到2隻大連鮑魚, 爽口彈牙,要分幾啖食先食得晒蚌就遜色少少, 都新鮮但唔夠肥厚蜆都有兩種, 有大蜆/沙白, 2種都好鮮, 蜆肉脹book book, 有少量海水鮮美係蜆肉內,所以所有材料一定要教岩時間煮多寶魚唔係個個鍾意呢個質感或者賣相, 咩都食既我又要讚, 唔多骨, 魚旗位好滑食晒海鮮就放芋頭粒/南瓜粒同粟米落去慢慢煮溶, 粥底亦會慢慢傑身由於我地人多, 可以有10種火鍋配料選擇花膠仔, 雖然唔係靚貨但都好多骨膠原萵筍片, 唔係好多地方有得點, 不過都係炒好食d午餐肉係厚切, 可以令午餐肉煮起上黎唔易爛有口感, 值得讚自家製雞骨丸, 幾特別, 不過口感較鬆散, 可以一試美
慶祝朋友生日一行8人一早就book左食粥底火鍋

大連鮑魚, 爽口彈牙,要分幾啖食先食得晒
蚌就遜色少少, 都新鮮但唔夠肥厚

由於我地人多, 可以有10種火鍋配料選擇
花膠仔, 雖然唔係靚貨但都好多骨膠原
萵筍片, 唔係好多地方有得點, 不過都係炒好食d
午餐肉係厚切, 可以令午餐肉煮起上黎唔易爛有口感, 值得讚
自家製雞骨丸, 幾特別, 不過口感較鬆散, 可以一試
美肥牛有驚喜, 絕對唔似街市貨色, 肥肉比例不算多, 有牛味,最後encore左2份, 個份量又大份d架喎, 超值

另外有魚皮餃/蟹柳, 普普通通, 份量足
梅頭豬肉片有口感, 唔會實肉咬唔開
油炸鬼,煮一煮就食得
炸魚片頭, 唔係周圍有得點, 彈牙有魚味
食到最後, 再倒埋d白粥落湯底, 呈現金黃色, 不得了, 未食已經好香, 除個人喜好, 可以加豬油渣/芫茜/菜脯粒/大頭菜/冬菜, 煮一陣就食得

一鍋精華海鮮粥就完成, 鮮味無比, 友人食完之後不禁自說一句好舒服

整個火鍋有少少亂手腳, 又要食又要不停睇時間, 不過每一樣材料真係真材實料同新鮮, $198一位無加一, 我一定會再encore!
2016-11-19
Type of Meal