2018-02-01 11452 views
人越大,越覺到中菜才是自己那杯茶。從網上得知紅磡土瓜灣有一間酒店既中菜廳性價比高,當然要叫埋屋企人齊齊去一試啦!酒店名為「逸酒店」,外貌十分時尚,但香港人應該對佢認識唔深,因為佢沒有金碧輝煌既lobby,主要target自由行既旅客。乘坐升降機到達餐廳的樓層,迎面而見的便是這個有吧table,看來很岩旅客的Bar corner。再從左邊的入口走進,便步入酒樓的位置。不可思議的是我到訪當天是平日星期二,但餐廳仍然十分爆滿,看來香港的無飯主婦特別多,或是餐廳真有過人之處而能夠吸引這麼多客人?餐牌有很多懷舊的特色菜,其中叫化雞同埋八寶鴨都係要特別預訂既。懷蕭八寶鴨 半隻 $268幸運地,今日既八寶鴨quota仍然有,問過店員還有得供應後,便立刻order了! 原價 $368既八寶鴨,現在餐廳做緊特價只需 $268,實在沒有唔食既理由啦。名為八寶鴨,裡面既食材真係好似百寶一樣,食到有蓮子,百合,冬菇,蝦米,糯米,燒肉,臘腸,金華火腿,瑤柱等等,真係啖啖食,極滿足,底部再襯上生菜,可以減輕油膩既感覺,而且份量夠哂大,雖然我們只order佐半隻,但係5個人都絕對夠食。鐵板香茅烤石斑柳 $218很少
人越大,越覺到中菜才是自己那杯茶。

再從左邊的入口走進,便步入酒樓的位置。

懷蕭八寶鴨 半隻 $268

鐵板香茅烤石斑柳 $218

很少機會會在中式酒樓吃到西式的石斑煮法,這款烤石斑廚師放上大量既香茅去一同烤製,所以上枱已經聞到好香既香茅味。

而香茅既清香亦都已經浸入佐外脆內軟既石斑塊裡面,再配上餐廳自家製甜甜地既醬汁,爸爸媽媽都讚好。

生炒燸米飯 $138

燸米飯可說係 winter exclusive,亦都係每年冬天必食既一環,呢度既生炒燸米飯係即叩即炒既,所以食落特別好味,蔥花,臘味都齊備,唯一或缺既可能係花生,因為我媽媽好鍾意食花生,不過對花生沒有特別喜好既我反而鏗意呢一款無花生既版本,因為無咁熱氣。

最窩心既係因為我地只顧談天,所以食食下都會凍佐,而店員就主動問我地駛唔駛翻熱,令我地可以再次細嘗暖立立既生炒燸米飯 。

最後餐廳為我們送上甜品,麥米粥,一般既酒樓都係送紅豆沙或是綠豆沙這些我認為係「行貨」既甜品,而這碗麥米弼我就覺得特別好味,花生夠多,而且唔算太甜。

真係好surprise可以係紅磡搵到一間咁高質既餐廳,屋企人都食得好開心,相信會有下次。
2017-12-05