🌟印度皇 Basmati🌟(上環)識我既人都會知我鐘意食印度菜。以前做空姐果陣會專登掉機番尼做。 依家冇得飛唯有係香港探索下印度菜。其實香港都有好多好食既印度餐廳,今日介紹既係上環地鐵站兩分鐘路程既印度皇👑。-------------------------由樓梯到餐廳有不同既精緻既擺畫同裝飾,都已經感受到印度既異國風情。餐廳環境具格調同埋空間好大,撞正印度既Diwali,桌上放滿蠟燭,加上窗邊係落地大玻璃,可見到上環一帶既海景,氣氛好好。連餐單都別具心思,上面簡介左餐廳既背景同埋菜式都有插圖圖示。-----------------菜式選擇主要有雞牛羊同素菜,印度薄餅同飯都有,選擇好多。--------------------------以下係今日食左既菜式:🌟馬莎拉茶Masala Chai($29)🌟去到印度任何既餐廳,我都必叫馬莎拉茶,呢個茶好似奶茶,但多左印度香料馬莎拉既味道,係我最鐘意既印度飲品。呢到既馬莎拉茶係我飲過幾乎最好飲既,茶味濃,又不失奶滑。‼️ 一定要叫熱既先飲到馬莎拉茶既精䯝。 ❤️❤️❤️❤️❤️------------------🌟咖哩角 Samosa($37)🌟 呢個咖
🌟印度皇 Basmati🌟(上環)

-------------------------

-----------------

菜式選擇主要有雞牛羊同素菜,印度薄餅同飯都有,選擇好多。

--------------------------
以下係今日食左既菜式:
🌟馬莎拉茶Masala Chai($29)🌟
馬莎拉茶

❤️❤️❤️❤️❤️

🌟咖哩角 Samosa($37)🌟
呢個咖哩角唔係平時扁扁薄薄果隻,係肥肥大大隻既。脆脆既皮裡面有爆餡既咖哩味薯仔同雜菜。唔洗加醬汁都好夠味。

❤️❤️❤️❤️

🥭芒果酸奶 Mango Lassi($37/glass)🥭

芒果酸奶

芒果酸奶有濃郁既芒果味,質感比較結身。但稍嫌太甜,建議可以叫少甜。野飲都幾大杯,有500毫升,抵叫。

❤️❤️❤️❤️

------------------
🐓印度馬莎拉牛油雞 Masala Butter Chicken($102)🐓

馬莎拉奶油雞

今日最主打,大大力推薦既係呢個牛油雞。同普通牛油雞比,多左陣馬莎拉既獨特香料味。而且雞煮得好稔好入味,咖哩唔會太辣,反而又滑又惹味。打卡又得,食落都好正。
建議配鬆脆既千層餅食,口感更豐富。

❤️❤️❤️❤️❤️💖

🍆特式燴茄子($88)🍆

印式燴茄子

茄子係素菜,免治質感係好似南瓜蓉咁,配搭青豆食,質感幾得意。比牛油雞既咖哩醬會再甜啲,因為吸左茄子既甜味。
建議配搭印度長米,因為質感比較糜。

❤️❤️❤️

---------------------
最後我地仲飲左杯法國既Boudeaux,冇諗過 餐廳仲有紅酒飲。

餐廳嘅老闆好好客,對客人好熱情,會同客人傾下計。 而且食物既性價比高,菜式既味道上都配合香港人既口味。如果冇我地食咁豪,埋單每人大約$200 左右。係高級人度菜餐廳價格比較合理。

-----------------
食物:8/10