2024-07-28
前排同事去過「蟹仙」食蒸海鮮後讚口不絕,知道銅鑼灣都有分店,就相約友人今晚去品嚐一番。位於銅鑼灣的「蟹仙」環境開揚寛闊,乾淨企理,仲有一個大水缸養住啲海鮮。我同友人選左【尊貴海鮮套餐】🤤🤩 #尊貴海鮮套餐 $449 (正價 $898)星期五、六、日、公眾假期及前夕 +$28/位 這款套餐共有9款海鮮及粥底,還附送有機蔬菜籃。 店員會先在我地面前用蒸氣消毒餐具,然後店員按次序將不同款的海鮮夾入去蒸氣鍋入面蒸煮及計時,蒸好後店員會夾到我地隻碟上面😎是我需要的懶人食法😂店員先蒸煮相對清甜的貝類、蝦類,最後才吃鮮味最重的奄仔蟹,才能吃出每款海鮮最佳味道。海鮮鮮味得不需要蘸醬汁已很好吃了。 🔹️A級奄仔蟹奄仔蟹愈多膏評級愈高🦀,A 奄的蟹膏相當豐腴,蟹膏澄黃,而且質地半凝固,蟹膏鮮甜度很高,甘香又濃郁🤩多膏之餘亦都啖啖肉,肉質嫩滑柔軟。✨️因為餐廳老闆是海鮮批發商,所以才能入手高質的A級奄仔蟹‼️🔹️澳洲青年龍蝦雪白的龍蝦肉軟嫩鮮甜🦞,爽口彈牙,龍蝦頭仲有唔少膏,香滑又濃郁。🔹️韓國釜山鰻魚韓國釜山的鰻魚肉質更為爽脆彈牙,而且仲多一種嚼勁感,同埋無任何腥味的,好正🥰 🔹️蟹皇大元貝元貝肉質飽滿,在面頭鋪滿蟹
#尊貴海鮮套餐 $449 (正價 $898)
星期五、六、日、公眾假期及前夕 +$28/位
這款套餐共有9款海鮮及粥底,還附送有機蔬菜籃。 店員會先在我地面前用蒸氣消毒餐具,然後店員按次序將不同款的海鮮夾入去蒸氣鍋入面蒸煮及計時,蒸好後店員會夾到我地隻碟上面😎是我需要的懶人食法😂 店員先蒸煮相對清甜的貝類、蝦類,最後才吃鮮味最重的奄仔蟹,才能吃出每款海鮮最佳味道。海鮮鮮味得不需要蘸醬汁已很好吃了。
🔹️A級奄仔蟹
奄仔蟹愈多膏評級愈高🦀,A 奄的蟹膏相當豐腴
✨️因為餐廳老闆是海鮮批發商,所以才能入手高質的A級奄仔蟹‼️ 🔹️澳洲青年龍蝦
元貝肉質飽滿,在面頭鋪滿蟹粉一齊蒸熟,滋味滿滿❤️
由於生長在新西蘭,蜆肉分外肥美鮮甜,體積亦比本地蜆大,嫩滑爽口又帶有海水鮮味的蜆肉真係好滋味,而且呢款蜆本身無沙,唔會成到成口沙👍🏻 🔹️台灣九孔鮑魚
清蒸後的九孔鮑魚肉質滑嫰,吃起來肉質相當扎實有口感及嚼勁,味道很鮮甜❤️
蝦味濃郁🦐,鮮味甘甜,肉質紮實,口感厚實有彈性,大大啖食落去好滿足。
還保留了那束只有野生青口才會有的「足絲」,夾走後把飽滿的青口肉放入口,海水味好重又鮮甜。
珍珠蠔肉身順滑,海水味較重,但咬破蠔肚之後會覺得清甜爽口🥰
蔬菜籃包括有粟米🌽、娃娃菜🥬及生菜,份量剛剛多! 🔹️海鮮粥底
吃完海鮮後,鍋底的粥已吸盡海鮮的原汁原味,已有排骨、芋頭及粟米等配料的粥底再加入菜脯、冬菜、葱花等,即成美味海鮮粥。海鮮粥清甜無味精,綿密鮮味🤤 最後,店員還送上 甜品,今日的甜品是 #椰汁雪燕,清甜滋陰。 粥底及醬油費 $15/位