2022-06-03
今日同朋友一齊嚟到大埔食日本菜,我哋去咗廣福道嘅良鮨壽司店。店入面環境乾淨衛生,佢有分坐bar 枱或者普通座位。我同朋友就揀咗吧台坐喇,因為可以睇到廚師為我哋準備食物。我哋點咗鮨壽司盛,唐揚魷魚鬚,日式煎餃子,鰻魚牛油果卷,芝士蟹子軍艦,厚燒芝士玉子,三文魚刺身,油甘魚刺身。1 鮨壽司盛~包含多款壽司,有三文魚,金目鯛,縞池魚,帶子,蟹棒,玉子,海膽軍艦,三文魚子軍艦,全部都係非常新鮮,美味。而我對金目鯛更係印象深刻,因為佢肥而不膩,非常鮮美。2 唐揚魷魚鬚~炸得很香口,非常適合佐酒,而且送到我哋面前覺得仲有少少燙咀呢。3 三文魚刺身,油甘魚刺身~呢2個刺身好新鮮,好鮮甜,好好食呀,而且係極厚切(我自己個人非常鍾意喇!)食落口非常有滿足感。4 厚燒芝士玉子~有淡淡嘅芝士味又唔會太漏。5 鰻魚牛油果卷~牛油果係即切(因為我睇住廚師整),所以牛油果非常軟熟,而且同鰻魚都幾搭配。6 日式煎餃子~呢款餃子個底煎得好香,而今落口啲餃子皮就係有少少軟綿綿嘅感覺。呢個個餡有淡淡嘅豬肉味,適合唔係食得咁濃味嘅人。7 桃味梳打~因為唔飲酒嘅關係,叫咗呢款飲品,我覺得都桃味適中,唔會太甜。不過我就覺得一支
4 厚燒芝士玉子~有淡淡嘅芝士味又唔會太漏。
7 桃味梳打~因為唔飲酒嘅關係,叫咗呢款飲品,我覺得都桃味適中,唔會太甜。不過我就覺得一支唔夠我飲啦………哈…