2025-01-23 0 views
🥢藜麥沙律,呢道菜絕對係健康飲食愛好者嘅福音。講真,平時一聽到「沙律」,可能會覺得無乜驚喜,但呢道藜麥沙律完全顛覆咗我對沙律嘅印象。佢用咗高質素嘅藜麥作為主角,粒粒分明,煮得啱啱好,唔會太硬亦唔會過腍。配料方面,加入咗多種新鮮蔬菜,例如牛油果、車厘茄、青瓜同埋紅洋蔥,仲有少少堅果增加口感層次。最特別嘅係佢用咗一款清新嘅檸檬油醋汁,酸酸甜甜,帶出咗所有材料嘅鮮味,又唔會太膩。每一啖都感覺好清爽,好滿足!🥩頂級美國牛小排:肉食愛好者嘅天堂接住落嚟就要介紹主菜之一——頂級美國牛小排。呢道菜真係可以用「極致享受」嚟形容,對於鍾意食牛肉嘅朋友嚟講,一定唔可以錯過。牛小排本身用咗高級美國牛肉,肉質非常鮮嫩多汁。廚師燒烤得恰到好處,表面微微焦香,但內裡仲保持住粉紅色嘅完美熟度。一刀切落去,可以感受到刀鋒輕易滑過肉質嗰種柔軟感覺,每一口都充滿濃郁嘅牛肉香氣。值得一提係佢配搭嘅特製醬汁,有少少甜中帶鹹,再加埋香草同蒜蓉嘅點綴,非常提升味道層次。而且旁邊仲有幾款簡單但精緻嘅配菜,例如烤蘆筍同薯蓉,既唔會搶走主角光芒,又可以平衡整體口感。🍰雞蛋仔窩夫配綠茶雪糕:創新又懷舊嘅甜品講完前菜同主菜,當然少不了甜品

🥩頂級美國牛小排:肉食愛好者嘅天堂

🍰雞蛋仔窩夫配綠茶雪糕:創新又懷舊嘅甜品
講完前菜同主菜,當然少不了甜品啦!呢道雞蛋仔窩夫配綠茶雪糕真係令人眼前一亮。佢將香港經典地道小食雞蛋仔同西式窩夫結合,再加埋日式風味嘅綠茶雪糕,可以話係創意十足。
雞蛋仔外層烤得金黃酥脆,但內裡仲保持住鬆軟口感,每粒小圓球都充滿咗濃郁蛋香。而窩夫部分就比較厚實,有少少煙韌感,非常有咬口。兩者夾埋一齊食,再配埋上面嗰球綠茶雪糕——真係不得了!
綠茶雪糕用料十足,有濃濃抹茶香,但又唔會太甜或者太苦,剛剛好平衡晒雞蛋仔同窩夫嗰種偏甜嘅味道。而且上面仲灑咗少少抹茶粉同朱古力醬作裝飾,不單止賣相吸引,味道亦更加豐富。
呢款甜品非常適合喺飯後嚟一份,尤其適合鍾意港式同日式元素結合嘅朋友。每一啖都充滿驚喜,好似喺舌尖上開緊派對咁!
🍚日式鰻魚飯!呢道菜可以話係日式料理中最經典之一,但做好佢其實唔容易,而呢間餐廳就成功呈現出鰻魚飯應有嘅水準。鰻魚選用新鮮鰻魚,每條都肥美多肉,而且處理得非常乾淨,一啲腥味都冇。經過燒烤後,表面刷上咗特製鰻魚醬汁,閃閃發亮,非常吸引人。醬汁帶有濃郁甜味同鹹香,非常入味,但又唔會蓋過鰻魚本身嗰陣天然油脂香氣。底下嗰碗白飯亦值得一讚,用咗日本進口珍珠米,每粒飯都晶瑩剔透,而且吸收咗鰻魚醬汁之後變得更加香滑。一啖鰻魚、一啖飯,再加埋旁邊嗰啲醃菜,一切都恰到好處,好似喺日本高級餐廳享受正宗鰻魚飯咁。