2018-06-14
同朋友睇完日場Evita,就行咗去對面嘅香港藝術中心地下嘅Café 飲杯咖啡,雖然地方大,但係座位就好有限,就係得Bar 枱前面嘅6張凳,去到已經有5個人,眼見已經飲完,所以打算等一陣呢間café 嘅飲品唔貴,就算 Hand Drip 都係$40-45,好似好抵飲,所以就問吓有咩選擇,Barista 好專業,第一句就問你嘅喜好,再介紹給你,發現呢到嘅咖啡豆都有好多選擇,喜歡 fruity 同酸度高嘅我選擇咗 Kenya,Order 完Barista 話未有位,要等一陣,於是我哋我哋就去個洗手間先,回來後都仲係得一個位,無辦法喇,唯有坐住先,輪流坐吧,坐咗一陣,我的Kenya就到了,微酸同fruity,朋友就叫了雲南咖啡,佢都好喜歡,因為佢比較喜歡Nutty 嘅咖啡。有好咖啡,本來打算叫件cake 同 scone 邊飲、邊食、邊傾。點知坐咗一陣就發現隻耳仔好唔舒服,坐在旁邉個5位年輕人高談闊論,大聲講大聲笑,完全旁若無人,唔知以為佢哋包咗場,仲嘈過茶餐廳同舊式酒樓,明白 Café 好多時都係朋友聚會嘅地方,但係都應該考慮吓其他人呢?嗰刻只係想快快飲完離開,完全無心情再叫一件cake食,依
有好咖啡,本來打算叫件cake 同 scone 邊飲、邊食、邊傾。點知坐咗一陣就發現隻耳仔好唔舒服,坐在旁邉個5位年輕人高談闊論,大聲講大聲笑,完全旁若無人,唔知以為佢哋包咗場,仲嘈過茶餐廳同舊式酒樓,明白 Café 好多時都係朋友聚會嘅地方,但係都應該考慮吓其他人呢?嗰刻只係想快快飲完離開,完全無心情再叫一件cake食,依家回想真係浪費咗杯咖啡,其實本來都想同Barista講聲,睇吓係咪可以叫那些年輕人降低聲浪,但係坐坐吓發現原來他們是認識的,所以知道講都無謂,應該一早外賣拿走
其實呢到嘅咖啡質素好高,而且價錢仲好抵,只可惜坐位太少,如果想試可能外賣會好些