2019-06-10
今晚係朋友既邀請下,特別來到數碼港的艾美酒店入面既中菜餐廳 - 「南坊」,品嘗一下精緻既高質素中菜。砵酒煮生壕生壕隻隻都非常新鮮,外形脹卜卜,size夠曬大隻,入口非常多汁,煮得又juicy又夠入味。玉液浸菜苗 ($98)帶點兒豆腐湯味既上湯,配合高質素既溫室菜苗,白合,紅棗一齊煮,入口感覺非常清新,帶點鮮味。薑葱霸王雞 ($338)霸王雞size不少,煮出來既雞肉非常嫰滑入味,入口亦不覺肥膩,雞味濃郁,值得一試!~美極什菌炒黑毛豬 ($168)呢個黑毛豬肉質非常彈牙爽口,配埋非常新鮮既長豆一齊炒,入口實在惹味。招牌秘製牛肋條 ($368)呢個牛肋條份量好大,賣相非常吸引,牛肋條既肉質煮得非常軟同淋,而且煮得非常入味,實在係必食既招牌菜之一。紅燒豆腐食完肉類,都想食番d素菜,紅燒豆腐係一個不錯既選擇,豆腐同竹笙既配合非常相襯,加上醬汁,煮得十分惹味。西蘭花炒帶子蝦球 ($278)主角原隻帶子同大大隻蝦球都非常新鮮,肉質爽口彈牙,西蘭花炒完後亦能夠保持翠綠可口,炒得鮮味好食。瑤柱蝦仁蛋白炒飯炒飯份量好足夠,而且蝦仁,瑤柱,菜粒等等既配料亦不少,飯亦炒得粒粒分明惹味。乾燒伊麵伊麵配合磿菇一
砵酒煮生壕
玉液浸菜苗 ($98)
薑葱霸王雞 ($338)
美極什菌炒黑毛豬 ($168)
招牌秘製牛肋條 ($368)
紅燒豆腐
西蘭花炒帶子蝦球 ($278)
瑤柱蝦仁蛋白炒飯
乾燒伊麵
伊麵配合磿菇一齊炒,不算油膩,炒得入味。