2025-02-22
原來銅鑼灣永光中心哩度有間寶藏日本餐廳—究極堂。細佬一向中意食魚生,今次帶佢黎試試佢。呢度選擇都好多,除咗有魚生海膽,亦都有正常嘅便當飯、串燒、壽司。我地叫左:1️⃣究極丼呢個好似係招牌嘅,好有啲似日本海鮮市場食嘅丼飯。一上菜呢道菜色彩豐富😍,好多新鮮嘅生魚片,包括三文魚、吞拿魚、拖羅魚同海膽,搭配埋鮮甜嘅魚子醬同一隻彈牙嘅蝦,蝦真係似岩岩係海水撈上嚟嗰隻,有海水味🤣🤣成個飯配合蛋漿一齊食,要撈起啲魚生先再倒入個蛋漿,口感層次分明。整體全部魚生都好新鮮好正好好味,只係個蝦真係有啲太過新鮮,太多海水味,但其他都好高質素!2️⃣ 迷你三色丼睇Menu覺得呢個好靚,而且又可以試唔同口味。份量比較少,不過好精緻。有三個未分別係:蛋漿拖羅魚丼、蟹肉丼、海膽魚子丼,全部都係日本signature既料理。個人最鍾意係海膽魚子,因為我本身都唔係好食得生,但係佢呢個唔會太腥,而且個海膽入口即溶,配埋彈口嘅魚子真係好正。3️⃣啤酒薯條配蜜糖芥末醬接住嚟係啤酒薯條,睇似簡單,但充滿驚喜。佢個薯條係用啤酒嘅酵母粉去整,所以特別脆,同平時食開薯條脆嘅口感係有少少唔同,薯條外脆內軟,搭配嘅蜜糖芥末醬真係食到停唔到落嚟4️⃣海膽右
我地叫左:
1️⃣究極丼
2️⃣ 迷你三色丼
3️⃣啤酒薯條配蜜糖芥末醬
4️⃣海膽右口魚邊蝦卷
最上面嘅海膽同左口魚非常之新鮮,內餡炸蝦肉鮮嫩多汁,因為嗌咗丼飯已經幾飽,所以覺得呢個份量非常之適合
5️⃣搽茶牛奶➕荔枝-檸檬酸酒
飲品我地叫咗搽茶牛奶同荔枝-檸檬酸酒。抹茶呢杯真係睇得又飲得,好濃郁嘅抹茶味,個cream係甜甜地,試過飲過出邊啲cream係真係完全冇味。而荔枝-檸檬酸酒非常之fresh,個荔枝味竟然同asahi sour個味混合得好好, 如果飲唔到酒嘅朋友佢會換梳打水俾你
Overall 呢度嘅食物,我比100分,因為真係好新鮮,環境係有啲日風配咗少少港式嘅style,覺得呢間樓上鋪真係寶藏,值得比更加多人知道!