2023-12-27
花楽(日本料理)北京道一號📍北京道1號 Unit 801,8/F, 1 Peking Rd, Tsim Sha Tsui味道:😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏難得聖誕假期,緊係要望著維港靚景,同姐妹們一齊享受下午茶,影下相,打下卡,氹下自己開心😎。平時甜品tea set就食得多啦,今次我哋決定到北京道1號一間日料店食日式下午茶 Tea Set😍-🏠🏠一入店舖就見到是黑色格調裝修,卡位配以寶藍色裝橫,時尚特別。天花佈置得勁靚,擺滿好多花,🌸🌸🌸美足少女心😍窗邊卡位更加欣賞到維港景色,🥰。另一邊是吧枱位置,同三五知己嘆著清酒吃日料都係唔錯選擇。我哋order咗花楽▪︎夢幻熱氣球 下午茶💖 $588 for 2Tea Set擺盤賣相精美,分別用熱氣球、玻璃盒子及日式小盤放著不同食物😎。熱氣球放著刺身、日式小盤是咸食、玻璃盒子是甜品。🎈熱氣球上層藍鰭拖羅、油甘魚及日本甜蝦刺身是厚切版本,肉質鮮甜啖啖肉。甜蝦爽口鮮味😍拖羅油脂味好香😚,油甘魚味道非常鮮甜💓🎈熱氣球中間🍅蕃茄伴梅酒啫喱:味道酸酸甜甜,非常開胃🥒青瓜配時令海膽,味道新鮮有咬感😋🎈下層日本冷豆腐豆腐質感滑溜😚,配上
味道:😋😋😋😋😋😋😋
環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑
服務:😏😏😏😏😏😏😏
我哋order咗
花楽▪︎夢幻熱氣球 下午茶💖 $588 for 2
🎈熱氣球上層
藍鰭拖羅、油甘魚及日本甜蝦
🎈熱氣球中間
🍅蕃茄伴梅酒啫喱:味道酸酸甜甜,非常開胃
🥒青瓜配時令海膽,味道新鮮有咬感😋
🎈下層
日本冷豆腐豆腐質感滑溜😚,配上麻醬十分惹味
赤身|三文魚壽司🍣:細細件賣相精緻
香蔥玉子配黑毛豬風乾火腿:口感豐富的組合
<咸點>
燒鱈魚乾🐡:口感脆脆的,拌沙律醬較惹味
三文魚刺身:色澤紅潤也是厚切,味道鮮味爽口🍣🐡
吉列炸蠔:外脆內軟的口感,蠔肉大隻肉質鮮味
<甜品>
日本和菓子:造型精緻特別😍,味道甜而不膩
🌸櫻花水信玄餅:顏色較鮮豔,味道香甜口感豐富
芝麻琵琶蕨餅:口感香甜軟糯,很香芝麻味
🧀芝士蛋糕:芝士味道濃郁🤤,質感軟滑細膩
🍫 法國朱古力榛子蛋糕:朱古力味道濃郁,口感香滑
跟餐附送果茶一壺或飲品兩杯,我們選擇粉雲尼拿花茶同兩杯cappuccino, Cappuccino拉花拉得好靚,茶具簡約精美,花茶茶味清香,味道不會太濃郁,食完甜品飲剛剛好😚。
————————————
————————————
#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #尖沙咀#北京道一號#下午茶#tea set#美食推介#打卡 #Christmas tea set # 影相#打卡#少女心#維港靚景#chill#Tsui sha Tsui #相機先食##hongkongfood #Hk tea set #Japanese tea set#日式下午茶#甜點#咸點##hongkongfoodie #美食 #推薦美食 #日式下午茶#japanese tea set #花楽#Hana raku#japanese restaurant #