今日慶祝升職,我地去左銅鑼灣一間好精緻嘅日本料理食晚飯,叫做花貝日本料理,食物好高質,值得一記。去到大堂首先見到全層都係非常之日式嘅裝修,睇嚟大堂嗰度係包廂房,有種和室嘅設計,聽到有人喺入邊高聲唱飲,好有氣氛。我哋入到餐廳之後,呢度環境唔錯,見到師傅喺度料理食物,我哋今晚決定散叫。我哋首先叫咗個冷盤,係凍日本蕃茄配柚子汁。蕃茄平時好少就咁一個生嘢咁既樣食,但係日本蕃茄係唔同啲!識落非常清甜,配上柚子汁,非常清新,非常開胃,好味。之後我哋叫咗個薄切深海池魚刺身,呢一味菜真係好睇到師傅嘅刀工!每一片薄得來都有口感!而且擺盤非常靚,睇得出條魚非常新鮮,非常好味,而且份量好多,食極都有,超滿足。然後係小食,鱈魚棒,食落有啲似芝士餅,但係有鱈魚嘅香味!鬆脆得來唔會覺得熱氣。之後就到西京燒銀鱈魚。份量好多!有兩大個魚扒,燒得好香,個皮脆得來唔會太燶,食到魚皮嘅香,啲魚好滑好新鮮,口感好立體,調味亦都好惹味。之後我哋要做一個土瓶海鮮湯,呢一味菜對我哋來講都幾新鮮,係用一個茶壺到啲湯出嚟,茶壺入邊嘅湯係有海鮮熬製而成,啲湯飲落去鮮甜可口,飲完之後當然要食埋入邊既湯料啦!最後我哋以泡芙甜品作結。味蕾享受

我哋首先叫咗個冷盤,

然後係小食,

之後就到西京燒銀鱈魚。

之後我哋要做一個土瓶海鮮湯,
呢一味菜對我哋來講都幾新鮮,係用一個茶壺到啲湯出嚟,

最後我哋以泡芙甜品作結。味蕾享受嘅一餐。