2023-02-04 33 views
老友約我食飯,話見新年同我食餐好嘅,原來佢带我嚟呢間新開業嘅火鍋店打邊爐呢到有幾嗰套餐可選,我同老友揀咗嗰套餐B$338/位,有刺身拼盤(四款)+波士頓龍蝦海鮮盤(十款)餐廳環境闊落坐得舒服,而且自設魚缸放滿各式各樣海鮮🦀有龍蝦、鮑魚、花甲等,新鮮的保證刺身拼盤四款上枱時除左以膠花裝飾外,仲用左乾冰,勁有仙氣三文魚、油甘魚、希靈魚、北寄貝,刺身全部都好新鮮,仲要厚切…可惜嗰餐只包一盤,唔係實encore三文魚厚身又肥美豐腴北寄貝鮮甜又爽脆然後就到重頭戲-蕃茄薯仔湯底打邊爐,超多蕃茄和薯仔,嗰湯越煲越出味,味道清甜。海鮮拼盤有十款,波士頓龍蝦、鮑魚、蟶子、大元貝和另外六款廚師發板(有生蠔、白鱔片、蝦、象拔蚌、沙白和鮮魷生蠔-肉質飽滿肥美,非常鮮甜而且脹卜卜鮑魚-結實厚肉又彈牙,有咬口得嚟一d都唔韌'龍蝦-原隻龍蝦切半而上,淥五分鐘就可以食,龍蝦入口鮮嫩彈牙,味道鮮甜花甲-大隻洗得乾淨完全不帶沙,入口鮮甜象拔蚌-肉厚入口並不韌,鮮味較花甲淡,咬感非常好安格斯牛-牛肉香滑,油脂豐富,脂肪平均又夠肉汁,大概淥20秒就食得,有入口即融嘅感覺

刺身拼盤四款上枱時除左以膠花裝飾外,仲用左乾冰,勁有仙氣

三文魚厚身又肥美豐腴

北寄貝鮮甜又爽脆

生蠔-肉質飽滿肥美,非常鮮甜而且脹卜卜

鮑魚-結實厚肉又彈牙,有咬口得嚟一d都唔韌
'

花甲-大隻洗得乾淨完全不帶沙,入口鮮甜

象拔蚌-肉厚入口並不韌,鮮味較花甲淡,咬感非常好