2019-04-09 116 views
今晚一行三人大吃一餐,我地好鐘意食麻辣火鍋,所以成日周圍去試唔同既麻辣火鍋餐廳,而本人較喜歡四川既麻辣火鍋,好似比較精緻同埋味道無咁搶。 雲長系食四川麻辣火鍋,佢有唔辣既湯底選擇,而我地因爲系嗜辣既朋友,所以叫左麻辣同芫茜皮蛋湯底,由於第一次食,唔敢去到咁盡,所以叫左中辣,中辣真系有辣味,但又未至於好辣,下次可以叫大辣。 由於諗住大食一餐,所以三條友叫左好多野食,最深刻系牛腩、極品手切肥牛、竹蔗茅根水同埋佢個麻醬。牛腩好有牛味,佢本身已熟,放落麻辣湯底煮一陣就食得,好好味,手切牛好多雪花,好食但牛味還是牛腩強啲,而佢既花生醬令我十分驚喜,多年前系北京鼎鼎香食火鍋,佢既麻醬點牛肉一流,好香好濃,但香港啲麻辣火鍋店供應的麻醬好一般,所以一直好期待可以食番鼎鼎香既麻醬,點知可以系雲長搵到,好開心😃而佢既竹蔗茅根水甜度啱啱好,又足料,讚!反而佢個即叫即炸的響鈴我覺得太油,其他各樣食物都好有水準。只系佢個通風麻麻地,食到9點時,個空氣好渾濁,加埋啲麻辣味,令到我地個個都濁到咳左幾聲。
2019-03-16