2020-01-05 373 views
迎接新一年,梗要食餐好,精緻野正合我心意。尖沙咀的鹿兒島烤肉店,幾得的,要推介下。牛之藏和牛盛合 $488和牛盛合二人前,有六款靚牛,唔同部位唔同口感,可以慢慢逐一品嚐。當中最吸晴的,當然就是特上牛肋肉啦。油脂分佈好均勻,擁有大理石花纹又唔會太肥。輕輕燒吓兩面就食得,個人最喜歡點少少鹽。肉質很軟,入口即溶得來又唔會太油膩,好好食。而旁邊的上等牛肋肉的牛肉味就更濃,口感亦與特上牛不同,冇咁軟身。感覺牛味與口感都好平衡,靚野真係唔同D。而牛肋肉亦一點都不普通,雪花好多,級數直迫前兩款,食到牛肉原味,好香好食。還有西冷牛肉粒,六面煎香便可以食。肉質唔韌又有口感,呢個點燒汁食就最適合。配埋啤酒簡直一流。Arcobrau Weissbier Hell 手工啤 $58來自德國的啤酒,麥味濃,配燒肉食係出奇夾。食每款肉之間飲返啖,清清味蕾再食另一款。而牛赤肉和牛後腿肉都係預先略略醃過,點少少蛋汁食,特別嫰滑的。温泉蛋凱薩沙律 $58唔想剩係做食肉獸,仲可以order 個溫泉蛋凱薩沙律來平衡下,減低油膩感。都幾大碟又新鮮, 抵食喎!韓式和牛石窩飯 $88最後食返個韓式石窩飯,有齊酸汁和辣醬可以自由 m
迎接新一年,梗要食餐好,精緻野正合我心意。
尖沙咀的鹿兒島烤肉店,幾得的,要推介下。

牛之藏和牛盛合 $488

牛之藏和牛盛合

上等牛肋肉

牛肋肉

還有西冷牛肉粒,六面煎香便可以食。

特上西冷

肉質唔韌又有口感,呢個點燒汁食就最適合。
配埋啤酒簡直一流。

手工啤

牛赤肉

牛後腿肉

温泉蛋凱薩沙律 $58

温泉蛋凱薩沙律

韓式和牛石窩飯 $88
最後食返個韓式石窩飯,有齊酸汁和辣醬可以自由 mix ! 石窩爆熱架,小心小心。
暖笠笠好滿足!

韓式和牛石窩飯