2020-07-04
最近朋友講開如心個面開左間高質西餐,試過之後強烈推薦我去試下。去到1樓119號Marka House門口望入去,簡潔風格加上透視度高嘅裝潢,係夜景襯托下餐廳有種優勢嘅氛圍,第一感覺就令人覺得質素有保證。我地之後跟店員推介點左一D人氣較高嘅野食。首先係是日餐湯--野菌忌廉濃湯唔同平時以忌廉為主,一片白色嘅餐湯,呢碗湯品菌類先係主角。菇類顆粒感好強,香味亦幾濃,忌廉再帶黎少少順滑感,口感頗有層次。仲有伴碟一齊上嘅煙燻火腿沙律蔬菜相當新鮮爽口,選用左比較鮮甜嘅種類,加上沙律醋酸酸甜甜,都幾清新開胃。火腿鹹得黎有油香而唔油膩,味道配上蔬菜一齊食相當合拍。跟住第一道登場嘅主菜香草蕃茄鱈魚意大利麵鱈魚煎到金黃微焦賣相已經相當出色,咬落外酥內嫩,魚柳又多汁,鮮味十足。意粉醬汁香濃,有滿滿嘅蕃茄味,從中又感受到少許香草香氣,調味上平衡得好好。蕃茄醬同意粉一向係絕配,經過精心調教後嘅醬汁可謂係呢個組合嘅進化版,搭配蘑菇片一齊食相當好食。個抹係頂嘅蟹籽更係畫龍點睛,令口感軟順嘅一道菜加上層次感,咬落有脆有軟,絕不單調,睇得出廚師係好多細節上都相當用心。最後一道主菜係法國燒春雞配炸薯條薯條炸得岩岩好,金黃香
我地之後跟店員推介點左一D人氣較高嘅野食。
首先係是日餐湯--野菌忌廉濃湯
仲有伴碟一齊上嘅煙燻火腿沙律
火腿鹹得黎有油香而唔油膩,味道配上蔬菜一齊食相當合拍。
跟住第一道登場嘅主菜香草蕃茄鱈魚意大利麵 鱈魚煎到金黃微焦賣相已經相當出色,咬落外酥內嫩,魚柳又多汁,鮮味十足。意粉醬汁香濃,有滿滿嘅蕃茄味,從中又感受到少許香草香氣,調味上平衡得好好。蕃茄醬同意粉一向係絕配,經過精心調教後嘅醬汁可謂係呢個組合嘅進化版,搭配蘑菇片一齊食相當好食。個抹係頂嘅蟹籽更係畫龍點睛,令口感軟順嘅一道菜加上層次感,咬落有脆有軟,絕不單調,睇得出 廚師係好多細節上都相當用心。
最後一道主菜係法國燒春雞配炸薯條
薯條炸得岩岩好,金黃香脆,有D仲有薯皮,食落每條都有少少唔同,配埋店家自製特濃茄醬,真係叫人一食就停唔到口,一口氣掃清光。
燒春雞上碟前已去骨處理,夠哂細心,我地又食得安心。
雞肉熟度適中,鮮嫩又多汁,食落啖啖肉,非常有滿足感。
調味方面亦值得一讚,醃料明顯加入左大量香草,燒製方式令雞肉充滿濃烈香草香氣,配上蒜香醬汁,組合成一種獨特風味,滋味十足。
就呢次餐體驗,Marka House算係呢種價位入面有相當唔錯嘅水準,比我預期中好,鍾意西餐嘅朋友值得一試~