2019-06-23 149 views
今日同同事慶生,就黎到太古呢邊食野,我專登揀間有情調嘅餐廳,享受晚餐。一黎就叫左個煙燻特級水牛芝士配意大利雜錦車厘茄及蕃茄果凍。本身以為會有好多沙律菜,點知冇乜,主角係芝士同果凍。煙燻芝士口感好好,外層燻到半硬半軟,而裏面既芝士就依然好creamy,食落有雙重口感。而果凍既味道亦非常特別,食落隱約有肉味,配埋芝士好好味。 之後就係主食蛋黃芝士汁伴風乾煙肉粒自家製幼麵-呢個自家製幼麫絕對值得推介。除左蛋黃芝士汁好香好濃,最值得欣賞既都係幼麫本身。幼麫好明顯同其他地方既唔同,除左好實在好足料,幼麫亦整得好好,口感煙軔之餘又好彈牙,絕對係食過幼麫裏面數一數二。配埋醬汁同又juicy又結實既風乾煙肉粒,味道就更加豐富好味。 呢個炭煙加拿大穀飼有骨豬扒嘅薯菜既質素都唔錯,有好多款唔同蔬菜,而味道亦配搭得好好,但最正都係主角豬扒。豬扒唔算好腍,但口感好結實,食得出係好高質既豬扒。最重要既係結實之餘又唔會太硬身,反而食多幾啖會有鬆化既感覺,加上燒到鎖哂肉汁,食落好juicy好多汁,實在係極具質素。 最後就當然係甜品流心朱古力蛋糕配焦糖海鹽雪糕。甜品亦非常高質,主要係海鹽雪糕味道好好。海鹽雪糕既奶味好

最後就當然係甜品流心朱古力蛋糕配焦糖海鹽雪糕。甜品亦非常高質,主要係海鹽雪糕味道好好。海鹽雪糕既奶味好香甜,但又會透出淡淡既海鹽鹹味,兩種味配得好好,甜中帶鹹,非常好食。而且旁邊仲有焦糖同果仁,可以按唔同口味一齊食。而朱古力流心蛋糕亦整得唔錯,蛋糕實在得黎又好鬆軟,唯一美中不足既係唔夠熱,但都好高質。

順帶一提,一入到黎店員就有問飲咩,比我地解下渴,我就叫左芒果汁唔錯,係真係鮮榨果汁,裏面有一絲絲既芒果蓉,而且飲得出幾乎冇加過水,好濃郁好新鮮。