2023-06-06
📍一直都偏愛食港式扒房,今次嚟咗間呢間扒房老牌店,環境舒服又清靜,可以食得舒服啲。夜晚除咗可以揀dinner set(可以選擇兩道菜/三道菜),亦都可以單點。🍴餐湯有羅宋湯同忌廉粟米湯(是日餐湯)可以揀,非常有懷舊港式扒房嘅味道,尤其羅宋湯用咗好多蔬菜去熬製。餐包亦比起其他扒房嘅更加軟熟同香牛油味。🍴前菜:大蝦俄國薯仔沙律、煙三文魚沙律薯仔沙律爽脆有口感,雞蛋碎同埋沙律醬嘅比例啱啱好,面頭仲有幾隻蝦,前菜必叫!煙三文魚沙律就會比較清新,落咗少少黑醋汁會比較開胃。🍴黑椒紐西蘭牛柳牛柳叫咗5成熟,外皮真係煎到金黃色,食落會有少少香脆口感,而入面真係好嫩又好多肉汁。再加上牛柳已經有香濃嘅黑椒味,唔使落汁已經好夠味,同埋薯條灑上cajun粉又香脆有惹味!🍴燒西班牙黑毛豬扒呢個係店員嘅是日推介,黑毛豬扒同樣燒到香脆,肉質鬆化,入口完全唔覺得肥膩,配埋燒汁更加帶出豬肉香味。
🍴餐湯
🍴前菜:大蝦俄國薯仔沙律、煙三文魚沙律
🍴黑椒紐西蘭牛柳
牛柳叫咗5成熟,外皮真係煎到金黃色,食落會有少少香脆口感,而入面真係好嫩又好多肉汁。 再加上牛柳已經有香濃嘅黑椒味,唔使落汁已經好夠味,同埋薯條灑上cajun粉又香脆有惹味!
🍴燒西班牙黑毛豬扒