2024-10-10 248 views
天天海南雞飯 (ELEMENTS圓方) 今日放假同朋友去圓方睇戲後就去食晚飯,圓方商場都有好多不同嘢食嘅餐廳,我哋見到有間幾特別餐廳,佢係新加坡米芝蓮攞獎嘅餐廳,當然要入去食啦。這間餐廳叫天天海南雞飯,位於圓方水區1樓1050A號鋪,位置非常方便就在九龍站上來1分鐘就到達。圓方這間天天海南雞飯餐廳環境高尚,冷氣足夠,燈光柔和,裝修得很漂亮,座位寬敞,餐廳員工亦服務熱情,好令人舒服享受吃餐,一入餐廳員工就拿上一壺熱茶給我哋,好香茶味嘅熱茶。我哋首選吃天天海南雞中份,夠哂兩個人食,海南雞用上文昌雞,雞皮香濃,肉質嫩滑多汁,雞肉真係煮得好夠滑,件件雞肉都避開咗雞骨,搭配上雞汁,別具一番風味,亦可加上特製醬汁來加味,特製醬汁是經典的辣椒醬、蠔油和薑蓉,可以更加突出雞肉的雞味,令整道海南雞餸菜味道更加香濃,而且雞皮冇乜肥油,令人鐘意食。跟住叫咗羅勒街頭小食拼盤,這個小食拼盤有五款唔同口味嘅小食,有春卷、炸蝦餅、黑椒腸、雞肉豬肉牛肉串燒同蝦片,炸蝦餅既肉質爽口彈牙,而黑椒腸夠辣夠濃味,蝦片就大大塊又脆卜卜,雞肉豬肉牛肉串燒串烤得非常入味,入口香嫩,而且肉質非常嫩滑,點埋個醬仲好惹味,春卷亦炸得很鬆
天天海南雞飯 (ELEMENTS圓方)

跟住叫咗羅勒街頭小食拼盤,這個小食拼盤有五款唔同口味嘅小食,有春卷、炸蝦餅、黑椒腸、雞肉豬肉牛肉串燒同蝦片,炸蝦餅既肉質爽口彈牙,而黑椒腸夠辣夠濃味,蝦片就大大塊又脆卜卜,雞肉豬肉牛肉串燒串烤得非常入味,入口香嫩,而且肉質非常嫩滑,點埋個醬仲好惹味,春卷亦炸得很鬆脆,入口又不油膩,整個小食拼盤都好好味。

這間餐廳嘅燉湯材料好豐富,我就叫咗個木瓜花膠燉湯,湯汁非常濃郁,每一口湯汁都好有木瓜甜味,而花膠又好有口感,木瓜同花膠真是完美配合,令人回味無窮。最後叫咗甜品星加坡原味豆腐花加美綠,豆腐花好有豆腐味,非常綿密細滑,加上濃郁美祿味一齊食,真係香滑甜甜美味,又係非常配合食材。

這間餐廳食物質素高,價錢又唔貴,真係值得推薦比大家,特別係佢嘅天天海南雞,真係好好食。