2019-10-20 2575 views
今日同同事放工之後去左沙田新酒店食飯。酒店比較近第一城同埋石門中間,一入門口超有氣派! 我地沿住樓梯上左一層到餐廳。餐廳面積唔算特別大,但系放枱都唔會密密麻麻。對客人黎講都幾有空間感同埋私隱!我地跟大餐牌叫左幾味唔同既菜式,第一個前菜系有豆腐,叉燒同埋素鴨卷。避風塘炸豆腐,一聽個名就知系幾有風味,雖然細細舊,但系避風塘既煮法一直系口入面停留!素鴨卷上面有D好似魚子既物體,服務員話系師傅自己諗既黑醋球! 咬落去真系好似食魚子咁! 好特別啊!而最尾個舊叉燒就最令人有驚喜,食完之後服務員先話個叉燒其實系用牛黎做! 真系估佢唔到啊! 因為系好冧身! 勁juicy! 杏汁豬肺花膠湯! 只系睇個湯都知有幾濃! 花膠冧身,杏汁令到個湯提升另一個層次,飲完仲會痴口嫁!! 陳皮咕嚕肉,呢碟份量比較少,但系陳皮味好香,系咕嚕肉既另一種體驗! 豆腐煲,不過不失!安格斯牛鵝肝石鍋炒飯,五個人,每人都幫你分左一人一碗! 成個飯好甘香,而且,飯粒分明! 最後甜品食左個紅棗酥,細心既你會見到個 "椗" 系紅棗條黎嫁! 都系心思之作! 食完覺得好滿足啊!

豆腐煲,不過不失!

2019-10-17
Type of Meal