2017-12-16 121 views
呢倫食磯燒食上癮, 同事講起焱丸都好正, 今日一於去試下先^^ 餐廳店外設計已經好有沖繩feel, 店內好有係海邊餐廳既風味, 真係好似去左沖繩揀海鮮即燒即食咁. 首先黎杯野飲先: 菠蘿燒酌淡淡既燒酌配好清新既菠蘿味, 酒味唔太濃, 配磯燒就最配啦!柚子啤酒好特別,  柚子味同啤酒味一樣咁濃, 好易入口刺身七盛 + 另加原條針魚賣相好靚, 擺得好精緻. 未食睇D色已經知道好新鮮, 不過呢D都唔係重點!重點係厚厚切~~件件都好有肉地, 睇到都已經哇哇聲, 急不及待想拎起快子 ^^七盛包括: 三文魚, 油金魚, 劍魚, 海膽, 帆立貝, 蝦及拖羅講得係厚厚切, 當然係非一般厚啦…我諗佢果D係一件等於人地2-3件咁厚, 真係好滿足! 三文魚油脂分佈好均勻, 色澤又靚, 超級肥美. 食完一件想再食都冇晒啦拖羅更加無得彈, 入口即溶唔在講,入口回甘,正!帆立貝爽甜彈牙, 加少少青檸, 鮮味更加突出海膽味濃,好鮮甜原條針魚第一次試, 肉質晶瑩剔透, 本身好清新爽口, 不過本身魚味唔算濃, 但原來食針魚係配薑葱醬油, 配埋一齊食真係滋味好多!萬眾期待 - 蟹肉噌味甲羅燒有兩種味道選擇: 原味及南瓜味

首先黎杯野飲先:

菠蘿燒酌

柚子啤酒
好特別,  柚子味同啤酒味一樣咁濃, 好易入口

刺身七盛 + 另加原條針魚
刺身七盛

拖羅更加無得彈, 入口即溶唔在講,入口回甘,正!
帆立貝爽甜彈牙, 加少少青檸, 鮮味更加突出
海膽味濃,好鮮甜

原條針魚
原條針魚

萬眾期待 - 蟹肉噌味甲羅燒
有兩種味道選擇: 原味及南瓜味
蟹肉噌味甲羅燒

一見到就已經嘩左一聲, 好鬼死正, 好想即時食. 店員見我地咁興奮, 就叫我地幫手將鵪𪂹蛋同蟹內既料混合, 一路混一路係咁話好想食, 哈哈!! 之後店員就幫我地燒, 一路燒已經聞到蟹果陣鮮味. 之後我地就繼續食其他野, 等店員幫手燒喇, 估唔到都要燒成10-15MIN, 正確時間冇留意, 可能太想食所以覺得好似燒左好耐咁.

終於食得喇, 蟹膏既鮮味超級超級濃郁. 毎一啖仲食到蟹籽, 脆卜卜既感覺好得意,噌味味濃, 可以配埋青瓜絲一齊食, 好清新, 好幸福啊

鮑魚殼燒
鮑魚殻燒

鮑魚不斷捲動身體, 非常活躍, 一直咁係郁. 當店員幫手燒時, 佢地郁動得更加利害. 一路睇一路覺得好殘忍, 怪不知餐廳幫佢改左個名叫”殘忍活鮑磯燒” 啦~

呢個好快就有得食,  燒完店員仲好細心, 幫我地剪開左兩舊, 可以一啖啖黎, 試真D, 哈哈!! 鮑魚燒得好爽口彈牙, 尤其邊位燒到脆脆地, 唔會韌. 加上店員燒果陣一邊燒一邊落醬油, D鮮味即刻出晒黎, 好正!

主角出場 - 毛蟹鍋
毛蟹鍋

嘩~原隻毛蟹上,都係第一次食咋,見到隻毛蟹腳粗粗,毛神神, 蟹膏又多多咁,見到已經流晒口水, 終於見識到原來係咁大隻.
鍋內配料有白菜, 金菇, 椰菜, 豆腐, 冬菇等等. 因為驚D蟹難熟, 我地先拎起左幾條蟹腳, 食左蟹腳先^^ 蟹腳好大條啖啖肉, 肉質柔軟, 非常之鮮甜. 而且好易剝, 唔會黐殼. 蟹膏同樣鮮味濃郁,真係無得彈啊!
蟹肉噌味甲羅燒
鮑魚殻燒