2021-12-08
第一次見到呢間餐廳嘅時候,間鋪個名已經令我印象深刻:「文華饕記」,我仲特意上網search「饕」字係咩意思,原來係解傳說中的一種兇惡貪食的野獸,真係長知識了~食過好幾次之後,係時候要正正經經寫返份feedback俾佢了。我嚟呢度多數食常餐,佢嘅蕃茄牛腩粒非常高質,配一份蒜蓉多士同埋炒滑蛋,味道都唔錯,喺芸芸眾多茶記之中絕對可以佔一席位!呢份餐盛惠$53,雖然性價比唔高,喺灣仔嚟講,搵到呢個價格而水準唔低嘅lunch set已經算唔錯。今日我就食咗另一款常餐:炸豬扒通粉配蒜蓉多士&炒滑蛋,賣相嚟講十分吸引,份量正常,難得嘅係有兩條生菜配落湯通粉做點綴,唔會得肉咁寡~呢份常餐價格係$48,配熱飲一杯。講埋環境,呢間餐廳係我喺灣仔坐得相對舒服嘅茶記嚟,兩個人喺繁忙時間都可以霸一張四人卡座,唔使排排坐逼得咁辛苦。整體嚟講,文華饕記係值得去嘅高質茶記~
整體嚟講,文華饕記係值得去嘅高質茶記~