2018-12-30
13:00放飯時間到,等左24分鐘坐低。Order左豬軟骨野菜咖哩飯,因為係門口果陣已經問定要食咩,所以好快就有得食啦野菜脆肉瓜4片、西蘭花1、椰菜花1、西芹3小片 :全部都爽脆豆角2條 :有豆角原味薯條2條半 :煮得唔夠耐,唔夠粉;芯有少少生,中意食薯仔既我有啲失望紅蘿蔔3條:鮮甜之餘保留到爽脆,雖然唔係煮得好耐,但完全冇紅蘿蔔果浸味(我本身因為浸味,唔太中意食紅蘿蔔)好驚喜!幾好食~蕃薯南瓜粟米生姜飯飯係珍珠米,煮得乾身,唔會太黏。軟硬適中,帶少少煙韌,如果可以再煙韌啲就更好啦!飯入面加左蕃薯、南瓜、粟米、生姜令成件事變得養生、健康左食到有少少姜味,都揾到有姜絲;粟米增加飯既口感、層次;蕃薯同南瓜就食唔出,不過佢地既存在令飯變得金黃,顏色更吸引主角豬軟骨有成五舊,份量十足!有兩舊係全瘦,肉質硬實,食到一絲絲既肉,唔會韌或難咬。其餘三舊帶膠質,無論口感定味道都好正豬軟骨煮到軟骨既部份變成膠質,食落有啲似肥膏、會漿口;肉質軟淋入味,連埋膠質既部份一齊食,超滿足!滿口膠原蛋白既感覺,連平時唔食肥膏(因為唔中意肥膏口感既我都一啖接一啖咁ko左啲豬軟骨)😆食完帶膠質既豬軟骨好似明白點解咁多人
13:00放飯時間到,等左24分鐘坐低。
野菜
脆肉瓜4片、西蘭花1、椰菜花1、西芹3小片 :全部都爽脆
豆角2條 :有豆角原味
蕃薯南瓜粟米生姜飯
飯係珍珠米,煮得乾身,唔會太黏。
軟硬適中,帶少少煙韌,如果可以再煙韌啲就更好啦!
飯入面加左蕃薯、南瓜、粟米、生姜令成件事變得養生、健康左
食到有少少姜味,都揾到有姜絲;
粟米增加飯既口感、層次;
蕃薯同南瓜就食唔出,不過佢地既存在令飯變得金黃,顏色更吸引
主角豬軟骨有成五舊,份量十足!
有兩舊係全瘦,肉質硬實,食到一絲絲既肉,唔會韌或難咬。
其餘三舊帶膠質,無論口感定味道都好正
食完帶膠質既豬軟骨好似明白點解咁多人排隊都要食啦~
咖哩汁偏甜帶微辣,甚至係冇咩辣味。味道普通、冇咩特別。係門口排隊果種聞到浸咖哩味有啲似日本居酒屋既味道,原本想過隔離食米線算(唔洗排隊😂)但都因為哩浸味而乖乖地留低、繼續排~
整體而言,豬軟骨正!咖哩就冇咩特別。
非常欣賞食物夠熱,影完相、食到一半都仲出緊煙;而且食材處理得好好,所有野菜都係爽脆,完全保留到食物本身既鮮甜👍🏻連飯既製作都加入左幾種粗糧,可見其用心。
份量睇落唔會覺得好多,但食完會好飽!一個飯$69,價錢未算平,不過味道唔錯,份量又夠多,性價比都可以算中高既
米芝蓮小店,製作用心,值得一試!