2022-05-09
放假同閨蜜喺旺角購物完🛍,差唔多六點,行咗成日又攰又餓,喺T.O.P This Is Our Place商場隔離西洋菜南街有好多餐廳,我哋見到呢間光猛乾淨新開嘅車仔麵,試吓先。友善嘅店員哥哥招呼我哋坐卡位,一坐低舒服晒🌿。閨蜜點咗車仔麵🍜、醉雞翼小食🐥、飲抹茶紅豆冰🫘🍧。🍜好豐富嘅8餸車仔麵,配以清甜嘅雞湯湯底。裏面有原件花膠、日式叉燒、秘製豬手、牛肋條、韭菜餃,水餃、午餐肉及蘿蔔。閨蜜話有驚喜❤️,雖然係車仔麵,但係食得出小店用上優質材料,特別係原件花膠真係好吸引😋,厚身彈牙,秘製豬手及牛粒條都炆得香焾入味,呢碗車仔麵補充晒佢需要嘅骨膠原,靚晒😆。🐥醉雞中翼食落去有清香嘅花雕酒味,而且切開一半,食得好方便。配埋冰凍香甜嘅「抹茶紅豆冰🫘🍧」,炎炎夏日,真係好爽🧊🌿。我梗係食花膠九格定食🍱,呢個定食最啱心多多嘅我、炸蓮藕墨魚餅小食🦑,飲冷泡樽裝凍頂烏龍🌱。🍱花膠九格定食雖然係小店,擺設亦顯心思,定食賣相精緻,內有花膠湯、豬軟骨、醉雞中翼、蘿蔔、蠔皇花菇🍄、炸雞軟骨、秋葵、秘製豬手豬、炸蓮藕墨魚餅🦑,真係好豐富,仲配埋稻庭烏東🍜及白飯🍚各一碗。呢個定食,真係好抵食,有我最鍾意嘅花膠湯、炸物、
閨蜜點咗車仔麵🍜、醉雞翼小食🐥、飲抹茶紅豆冰🫘🍧。
🐥醉雞中翼
🍱花膠九格定食
呢個定食,真係好抵食,有我最鍾意嘅花膠湯、炸物、肉類、蔬菜一take過。花膠都幾大件,厚身彈牙。
🦑炸蓮藕墨魚餅小食
一客三件,我好鍾意食墨魚餅,唔係好多地方有得食,炸得金黃香脆嘅墨魚餅,帶點彈牙,好快比我食晒成😋,再飲返啖冰凍嘅凍頂烏龍🌱,好滿足。