2018-09-11
夜晚約左家姐到Sukiyaki Mori Kyuu食晚飯,我記得果日落好大雨,我地有遮都濕身,我地入到去個侍應見到我地咁狼狽就比左條毛巾比我地抹一抹,坐低就送上一杯熱茶同熱毛巾比我地,好貼心。每位客人都坐係師傅前面,可以一邊食,一邊欣賞師傅製作美食嘅過程。每一道菜個擺盤都好精緻,好似一件藝術品咁。前菜青椒柚子皮醬油啫喱配上魚子飯團,啫喱入口即溶,味道鹹香,仲有清清柚子香氣,非常醒胃。魚子飯團的的骰骰,一口食哂,魚子嘅鮮甜味衝擊味蕾。之後到松茸豆腐茶碗蒸,第一次見茶碗蒸係用豆腐做,幾特別,好香滑,有入口即溶嘅感覺,加埋松茸,味道更香。生牛肉刺身配上海膽,師傅同我地講食物要由淡至濃味品嚐,所以佢叫我地先食生牛肉刺身先,生牛肉刺身夾上青瓜同洋蔥,口感好豐富,青瓜同洋蔥作配襯又唔會喧賓奪主。海膽好CREAMY又好鮮甜,真係一試難忘,係香港好難食到咁鮮嘅海膽。之後就到主角-滋賀縣近江A4和牛,分為肉眼、西冷、肩夾,亦由淡至濃味品嚐,和牛油花分佈均勻,師傅會係我地面前烹調近江牛,我地會先食和牛之後會夾雜住食野菜、麵筋同蒟蒻等,配菜會吸收左和牛嘅香味同精華,令平平無奇嘅配菜都唔會覺得好單調。和牛沾上
每一道菜個擺盤都好精緻,好似一件藝術品咁。
和牛沾上蛋汁,令和牛入口更加滑溜,仲有一絲絲醬油嘅香甜味,一啖和牛、一啖香飯,好滿足。
師傅會平均分配配菜,每款都各有特色,食得出師傅對每一樣菜式都花上唔少心思。
當品嚐完和牛後又有另一番美食等緊我地,就係窩蛋牛肉飯配上麵豉湯,窩蛋中夾雜牛肉粒粒,口感豐富,蛋亦都好滑溜。麵豉湯更是非常足料。
用餐接近尾聲,仲有甜品同我地做HAPPY ENDING,北海道奶凍同日本哈蜜瓜,北海道奶凍真係十分好味,奶香味豐富而且好香滑,呢個甜品真係不可不試,日本哈蜜瓜非常香甜,仲好多汁。