2019-05-22
好多時少人打邊爐都幾麻煩,因為唔係食到好多野。但好在,打嚟訂位嗰陣講咗情況,佢哋話可以講我哋budget,為我哋安排食物及份量一坐低後,大廚就出嚟介紹混醬嘅醬料,首推自家制蟹醬,但原來入面係無蟹㗎喎。入面有蝦膏、蝦米、蝦籽、蝦乾及芥花籽油,食落鮮味濃郁,點少少有畫龍點睛效果。不過大廚都話,佢哋嘅食材係好新鮮㗎,建議客人都係唔好點咁多醬汁所有湯底都係零味精,用新鮮材料熬起嘅老火湯。較特別嘅有天麻川芎白芷魚頭煲、花雕醉雞煲、黑蒜姬松茸脊骨煲及冬瓜陳皮水鴨煲。一見到姬松茸呢個字,再加上自從一踏入餐廳後已經聞到好香嘅菇味,就要呢個啦!哇菇味香濃到不得了,非常清甜而且冇乜肥油,未打之前已經先飲幾碗!最重要嘅係,佢哋加湯,都係會加返嗰種湯,絕對唔會溝淡!本地手切牛有牛腩頭及挽手兩款部位,老實說,真係聽都未聽過!牛腩頭又叫牛腩心,食落好滑有口感,油脂分佈平均,非常香;挽手,即係前腿連住牛胸嘅位置,因為喺劏牛時,要喺中間劏一刀,所以挽手嘅份量只有兩塊,最多唔會多於3斤,不過都係最香最滑最靚嘅刁鑽位!兩款都只需要淥兩至三秒就OK豚肉併上面嘅係西班牙黑毛豬梅肉、中間係日本宫崎縣豬腩,最底嘅係岩手縣白金豬豬
本地手切牛
豚肉併
上面嘅係西班牙黑毛豬梅肉、中間係日本宫崎縣豬腩,最底嘅係岩手縣白金豬豬腩。最好味嘅都係西班牙黑毛豬梅肉,不論口感味道都比一般豬肉優勝,肥瘦適中,感覺上食好多都唔及豬腩肉咁罪惡,哈哈!
餃子併
有味噌大根豚肉餃、雲吞及水餃。由於係即叫即包,所以一坐低就快啲order喇!用料係本地大地魚及蝦籽,粒粒都非常飽滿新鮮,咬開好juicy。即叫即包果然零舍不同!
丸子併
有鯪魚球、豬肉丸及蝦丸。每粒都好大,手打到好彈牙。蝦丸真係有蝦肉,好足料!
點心
外面都有啲地方用點心嚟打邊爐,不過就未試過!叉燒包嘅皮係澄麵做成嘅水晶皮,熟咗之後半透明,好靚!好在打完小籠包之後冇爛到,咬開後入面仲有好鮮甜嘅肉汁!奶皇包軟綿綿咁,奶皇好香滑,食落唔算好甜
甜品
有椰青布甸及笑口棗,前者椰青味香濃順滑,仲有一粒粒椰果增加口感
食材非常新鮮,地方企理舒適,想食高質邊爐嘅要嚟試!