眼利嘅朋友應該留意到今輪係第二輪有關鮨上一嘅食評📑對上一次食評之後我仍然keep住食,重複點貌似一模一樣嘅嘢食,想搵返種感覺☺️🍣中間都好幾次想推翻第一輪食評😂因為食物水準實在係不斷提升,種類都慢慢增加🤩唔只性價比高,係物超所值💯大推👍🏻👍🏻👍🏻由於今次介紹嘅篇幅頗長,會分段作介紹~飲飲記錄:前菜介紹魷魚素麵魷魚麵滑捊捊🦑🤍𠝹成麵條嘅刀紋令刀紋位帶些微綿綿嘅口感🤍🤤調味醬汁微微有酸,好開胃花茅漬角切魚應該係活用唔同魚刺身切出嚟無咁靚靚嘅位整出嚟嘅小依,刺身都幾爽口,口感清新😋用香脆嘅紫菜包住食好正😋刺身介紹產地直送池魚王薄切刺(右)薄切嘅池魚王刺身望落好剔透🫧卷埋三文魚籽包住食,口感豐富有層次,係用鮮嫩且嘅池魚刺身推爆三文魚籽嘅感覺🤤薄切刺身讓這口感更微妙北奇貝兩食(左)北奇貝鮮甜爽滑🧡以刺身及握卷作兩食產地直送池魚王厚切刺身一睇刺身色澤就知佢相對厚切好多,食落都好鮮嫩🤤而「餡料」方面除咗三文魚籽更多咗紫蘇葉,非常清新,口感豐富😋灸燒蝦膏牡丹蝦刺身牡丹蝦好大隻🦐🧡蝦頭、蝦腳及蝦尾分開新鮮炸起,稍稍攤涼少少先上菜,食落溫度剛剛好,非常香脆😋 牡丹蝦刺身肉質彈牙爽口鮮甜帶黏性,蝦膏唔腥更有助

飲飲記錄:

前菜介紹

刺身介紹

北寄貝兩食&池魚王薄切

產地直送池魚王薄切刺(右)

北奇貝兩食(左)
北奇貝鮮甜爽滑🧡以刺身及握卷作兩食
北寄貝兩食

灸燒蝦膏牡丹蝦刺身
產地直送池魚王厚切刺身

牡丹蝦好大隻🦐🧡蝦頭、蝦腳及蝦尾分開新鮮炸起,稍稍攤涼少少先上菜,食落溫度剛剛好,非常香脆😋 牡丹蝦刺身肉質彈牙爽口鮮甜帶黏性,蝦膏唔腥更有助提升鮮味😋好好味!

甘蝦肉刺身肉質鮮嫩及甜😋

腦天

有次嚟到廚師推介有「腦天」,即係吞拿魚頭頂嘅肉(聽起嚟有啲驚驚😅)少喺普通日本餐廳有得嗌,所以同朋感覺點咗嚟試🥢腦天經火炙處理,表面油脂豐腴,底部仍然呈刺身狀態,口感嫩滑,口感層次豐富😋

日本紋甲魷魚刺身(4切)
北寄貝2食& 日本紋甲魷魚刺身(4切)

魷魚刺身爽滑😋但相對刺身更鍾意更鐘意佢嘅壽司,因為柚子漬口感更清新,配埋赤醋壽司口質更特出同開胃😋

Type of Meal
Dinner
北寄貝兩食&池魚王薄切
北寄貝兩食
腦天
北寄貝2食& 日本紋甲魷魚刺身(4切)
  • 北寄貝2食
  • 產地直送池魚王薄切刺身