2024-10-31
鮨上一都算係我lunch嘅飯堂,每當我想食日本嘢都會諗起佢。呢間餐廳人唔多,坐得幾舒服。每日menu都會有2款set lunch做特價,食物高質,性價比幾高👍🏻.今日午市menu係6號火炙丼定食及7號精選刺身丼定食做特價。我叫了火炙丼定食,特價後只是$65,好抵食。.火炙丼定食本身有3款刺身,包括三文魚、蟹棒及鰻魚,不過今日沒有鰻魚,用左口魚代替。估唔到燒過的左口魚係咁好食!好驚喜!係入口即融的口感!🤩.而蟹柳和三文魚份量都唔少,火炙過的三文魚好香,配埋蛋黃醬一齊食,更加惹味!😋.這個定食除了有一大碗火炙丼,亦有麵豉湯、沙律、2款小食、1款甜品。小食及甜品款式係隨機,有時係炸雞、春卷、炸餃子、炸芋圓、蛋沙律、泡芙等等。.麵豉湯入面有南瓜粒、豆腐粒及昆布,好鮮甜,唔係只得咸味。.沙律係火箭菜、生菜加上柚子汁,酸酸甜甜幾開胃。.而今日小食則是2粒迷你炸餃子、1件炸雞塊。有驚喜,呢度嘅炸物好出色!餃子皮好鬆脆,餡料係蔥及豬肉餡,幾入味;而炸雞塊做到外脆內軟,雞肉好滑又多汁。.甜品是1粒泡芙,夠凍、入面有好多custard。最尾食一粒冰凍泡芙為呢餐畫上完美句號。呢餐我哋食得好飽好滿足👍🏻
估唔到燒過的左口魚係咁好食!好驚喜!係入口即融的口感!🤩
麵豉湯入面有南瓜粒、豆腐粒及昆布,好鮮甜,唔係只得咸味。
沙律係火箭菜、生菜加上柚子汁,酸酸甜甜幾開胃。
而炸雞塊做到外脆內軟,雞肉好滑又多汁。