2023-04-28 3921 views
姑媽回來探親, 請我們一家到金鐘既天一酒家飲茶. 唔, 之前聽過佢既點心高質但少貴, 所以今次有機會一試, 十分期待. 準時到太古廣場LG1樓, 可能是週末, 餐廰環境比較安静, 大家嘻哈一下下就開始叫點心. 先來蝦餃, 外表精緻, 餃皮薄, 雪山叉燒包都得, 來的時候仍微熱, 外皮脆, 入面既叉燒調味適中, 不像其他酒家那些過份咸, 夾埋一齊吃, 超好味. 還有還有叫了燒味, 乳豬皮好鬆化, 其他就正常. 最後來個炒飯及甜品. 咁就完成了一餐高貴的午餐. 總的來說, 水準質高但真的貴.#hkig #hkfoodie #hkgirl #hkfood #foodblogger

總的來說, 水準質高但真的貴.

2023-04-22
Type of Meal