2021-09-08
約左朋友聚舊,朋友卜左位差於旺角區一間樓上鋪 Sky726,餐廳係最高層26樓,一踏入餐廳已經被窗外景色吸引,密密麻麻嘅石屎森林盡在眼簾。餐廳裝修時尚,一個大大酒吧插在餐廳中央😆,酒水,餐具擺放得整齊清潔;餐廳播放著柔和音樂,天花鋪滿藍色小燈泡,氣氛浪漫。先order杯特飲 - Far East Highball 菠蘿青檸味比較出,落左syrup 所以都帶甜味,飲落幾清新,配牛扒飲應幾夾👍🏻。Set Dinner 🍽 🍴Daily Soup 忌廉餐湯配法式麵包🥯,餐飽微暖,忌廉湯稀杰度適中,熱度足夠,用餐飽蘸點熱湯非常匹配。🍴Greek Salad - 好傳統嘅希臘沙律,沙律菜嫩綠,配以橄欖、蕃茄仔、紫洋蔥、菲達芝士,以黑果醋拌勻,酸甜度balance 得好好,好開胃嘅前菜。🍴三文魚慕絲 - 三文魚味道反而唔算突出,但質感好輕,入口非常輕盈。🍴板燒自家熟成西冷牛扒 - Medium well (7成熟)扒面烤得小小蕉燶,切開肉質非常juicy,西冷一般肉味較重,只需蘸點些小胡椒汁,已可釣出肉鮮;而我比較喜歡唔點任何醬汁,盡量食番西冷嘅原有味道。底部嘅薯蓉亦做得非常好,好creamy,入
Set Dinner 🍽
🍴板燒自家熟成西冷牛扒 - Medium well (7成熟)扒面烤得小小蕉燶,切開肉質非常juicy,西冷一般肉味較重,只需蘸點些小胡椒汁,已可釣出肉鮮;而我比較喜歡唔點任何醬汁,盡量食番西冷嘅原有味道。底部嘅薯蓉亦做得非常好,好creamy,入口順滑。
🍴咖啡奶凍 - 奶凍質感順滑creamy,啖啖充滿咖啡香氣。
🍴新鮮田園蔬菜配香蒜意大利粉🍝 - 香蒜片成為整個意粉亮點,入口香氣滿瀉。