2022-08-28
放假要食好啲今次揀咗SOMM食brunch睇相以為餐廳好大 但去到都覺得幾迫 無乜空間感價錢分$748 $848 $1148到時上網登記嘅話 可以由$748 free upgrade到$848就算原價$848有90 Minutes Free Flow Champagne, Sake, White Wine….以酒店free flow brunch嚟講 價格好似都算幾合理Starter 份量同種類 多到有啲誇張😂款款都好精緻 未食已經覺得好開心包包 Earl Grey Brioche Feuillete鬆脆嘅包包入面 係一pat Earl grey味好濃郁嘅cream 好好味Poppy Seed Bun (signature 真係好多芝麻 芝麻味又重正常應該會覺得香(但唔食芝麻嘅我😀 好唔覺意咁整走咗啲🤫質感好軟熟 配butter/ jam都正Sourdough Bread 偏硬咗少少🤏🏻未去到好喜歡🫢係中上質素嘅包包籃Jam係另一個重點有個係類似青蘋果醬(?)🍏7成甜 3成酸 清新路線 啱晒我Duck Rillettes with Foie Gras & Buckwheat Crack
Starter
份量同種類 多到有啲誇張😂款款都好精緻 未食已經覺得好開心
包包
Earl Grey Brioche Feuillete
Poppy Seed Bun (signature
Sourdough Bread
偏硬咗少少🤏🏻未去到好喜歡🫢
係中上質素嘅包包籃
Duck Rillettes with Foie Gras & Buckwheat Cracker
咁多款前菜入邊最鍾意依個好濃郁嘅鵝肝鹹香味 無論係配餅乾定係麵包 都係咁正
Nori Cracker with Bonito Tataki & Tosazu Vinegar Jelly
排第二位嘅前菜略燒過嘅鏗魚 中層係啫喱 配埋餅乾 同埋一啲海苔粉 口感好豐富好特別
36 Months Matured Paleta de Bellota Iberico
Hokkaido Scallop Tartare
依2款都係唔錯 但未去到surprised
To Continue:
見到之後有啲明白點解starter咁大份😂相比之下依兩份更加似starter完全係可以兩啖食完不過…係依個價位 就分咗好多啖慢慢食
BBQ Beef Short Rib “Charsiu” +$98
將牛肉整到好似叉燒咁仲係半肥瘦叉嚟肉味好香濃 質感軟腍 又有啲油脂外面一層蜜糖glaze咁 係好好味嘅”叉燒”🥹最抵死係有埋薑蔥😂(唔落好食啲
Boston Lobster BBQ +$198
依個就普通咗少少🤏🏻龍蝦肉質都彈牙 同鮮嘅不過就無乜特別咁🤔
Dessert:
Abinao Chocolate Soufflé with Cacao Sorbet
成餐最期待就係依個係超級無敵濃郁嘅朱朱力牙牙牙Soufflé ho fluffy 入面仲有朱古力醬🥰而Cacao Sorbet好滑 加啲朱古力脆脆 口感更多豐富覺得一個人可以食兩個🤫
Feuillete Tropezienne with Vanilla & Orange Cream
比我想像中巨型每一層都好厚😂cream好滑 幾好味但中間嘅橙好酸 最後仲有杯茶
Overall都唔錯 會再嚟chilled吓