2024-10-26
最近去了一間位於上環高質法國餐廳Bacchus🍽️我地體驗咗8️⃣道的菜式,每一款賣相都很精巧全部都好好味,好滿意🤤1️⃣ 魚子醬扇貝盒儀式感滿滿的盒子,有靚仔店員打開魚子醬盒,入面有矜貴嘅魚子醬配扇貝,鮮甜美味,打卡真是超讚🩵2️⃣檸檬奶油醬炒露荀露荀炒得好爽口,同個奶油醬好夾3️⃣ 鵝肝法包這道經典法國菜的鵝肝質地細膩,入口即溶,配香脆的法包,再加上三文魚子果醬增加左個層次感之餘再減低油膩感,呢個組合真係冇得輸💯4️⃣ 松露油野生菇湯 黑松露油加磨菇味超香,口感濃厚,最緊要夠熱♨️5️⃣ 慢煮鵪鶉 慢煮的技法讓鵪鶉肉質鮮嫩,一上枱已經聞到好香,肉質好juicy,加埋個配菜酸紫椰菜,酸酸甜甜好開胃,好鐘意👍🏾6️⃣ 30天美國頂級西冷牛排 牛排生熟度剛剛好,肉質鮮嫩有牛味,兩件真係滿足唔到我呢啲食肉獸,好想食多幾件🤤7️⃣ 紅蝦意大利粉配辣龍蝦醬 生紅蝦味道鮮甜,意粉口感彈牙,軟硬適中加埋個辣龍蝦醬,辣辣地好惹味😋8️⃣甜品 是日甜品係爆炸糖蜜糖布甸,布甸好滑配埋蜜糖仲有爆炸糖,咬落去果陣會有小驚喜,真係好好味🥰 完美ending🍮呢間餐廳服務非常貼心,每食完一道菜都換上合適的餐具,靚仔店員仲好主動幫我哋影相添。裝
我地體驗咗8️⃣道的菜式,每一款賣相都很精巧
全部都好好味,好滿意🤤
1️⃣ 魚子醬扇貝盒
2️⃣檸檬奶油醬炒露荀
露荀炒得好爽口,同個奶油醬好夾
3️⃣ 鵝肝法包
4️⃣ 松露油野生菇湯
黑松露油加磨菇味超香,口感濃厚,最緊要夠熱♨️
5️⃣ 慢煮鵪鶉
6️⃣ 30天美國頂級西冷牛排
7️⃣ 紅蝦意大利粉配辣龍蝦醬
8️⃣甜品
呢間餐廳服務非常貼心,每食完一道菜都換上合適的餐具,靚仔店員仲好主動幫我哋影相添。裝修有格調坐得又舒服,仲有戶外位置,下午時間去都可以同朋友嘆返杯🍷 chill一chill 很好的體驗 超級推薦 慶祝節日/生日👍🏾👍🏾👍🏾
Bacchus Wine & Restaurant
📍上環荷李活道233號荷李活商業中心3樓