2023-05-04 393 views
最近同朋友去咗一間喺銅鑼灣嘅fine dining餐廳🥰 食完之後覺得真係好適合朋友慶祝生日或者情侶慶祝紀念日😍 所以好想介紹俾大家😎GIACOMO就係銅鑼灣皇冠假日酒店地下😊 位置好方便👍🏻 佢哋嘅主理大廚任職過好多間米芝蓮星級餐廳😍 已經有超過20年烹調高級意大利菜廚藝經驗😱餐廳嘅裝修係用咗灰藍色做主調🥰 成個感覺好Grand❤️ 仲洋溢着啲藝術元素😍Degustation menu 🍽 ($1580)ABALONE軟熟陣牙嘅鮑魚😍 配上魚子醬嘅鹹香🥰 同埋紅菜頭同香檳打成泡沫😌 作為前菜真係一流👍🏻WARM ASPARAGUS黎自法國嘅白蘆筍😍 質地爽脆嫩滑👍🏻 配埋黎自北海道馬糞海膽🥰 味道好鮮甜😋RED PRAWN SPAGHETTI CHITARRA 🦐 (+$320)西班牙大紅蝦配手工意式弦麵及西西里車厘茄係佢哋嘅招牌菜之一❤️ 一上枱已經充滿着蝦膏嘅香味🥰 紅蝦頭超多蟹膏😍 而蝦身鮮甜彈牙😋 混合埋自家製嘅意粉同西西里蕃茄乾🍅 味道好濃郁👍🏻 而蝦膏鮮甜嘅香味喺口腔不斷徘徊❤️KINMEDAI FISH金目鯛嘅魚皮係煎香過嘅🥰 而魚肉鮮嫩😍 配埋個魚湯汁😋 更加鮮味👍🏻MAY

Degustation menu 🍽 ($1580)
ABALONE

WARM ASPARAGUS

KINMEDAI FISH

MAYURA BEEF TENDERLOIN AND SHORT RIB
黎自澳洲嘅Tenderloin 🥰 中間嘅顏色仲係好粉嫩😍 質地好軟熟❤️ 肉味好濃郁😋 而short rib 處理好軟腍😊

APPLE TATIN🍎
蕉糖蘋果🍎 配雲呢拿雪糕🍦焦糖裏面仲加咗檸檬汁同埋橙皮🍋 令口感甜而不膩❤️

STRAWBERRY TART 🍓
係佢哋新推出嘅甜品🍮 新鮮士多啤梨片裏邊🍓 包住左忌廉同埋士多啤梨醬🥰 味道酸酸甜甜超鍾意❤️ 再配埋紫蘇葉味道嘅雪糕🍦 增添左一啲清新嘅感覺🌿

食埋熱情果撻同埋朱古力作結🍫 感覺超幸福嘅一餐❤️

Giacomo Ristorante (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖
Type of Meal