2022-09-11
阿媽鍾意食日本嘢,今次帶佢嚟食omakase~我哋揀咗呢間新開嘅日式餐廳試吓~餐廳好新淨,有一個大大嘅LED螢幕🖥可以約一大班friend嚟book場前菜有枝豆豆腐同埋水果蕃茄,豆腐真係有枝豆味,淡綠色,幾特別仙鳳子係一大隻生蠔🦪好新鮮,有好多生蠔汁,生蠔肉好嫩滑~望住師傅即刻切刺身魚片,刀工好純熟,金鵰燒食落感覺好正~刺身秋刀魚幾香烏口魚子食落幾有咬口,仲有啲魚子粒粒,好多汁石湖貝好厚嘅魚生,配埋壽司飯好有層次牡丹蝦,蝦膏牡丹蝦無經過冰鮮,膠質重啲,食落覺得幾滑~火炙沙比袖口魚邊,有岩鹽喺面,燒得好香,啲肉汁出晒嚟,油脂配搭袖口魚邊同壽司飯,成個口感好豐富小璣紫蘇鹽喺面,酸酸地,好特別嘅感覺剝皮魚肉質好滑中拖羅好大件吞拿魚,食落覺得好新鮮,啖啖肉吞拿魚背好多脂肪,不過食落覺得好正,好滿足赤目魚肉質好滑,好鮮嫩,食落好多肉汁出嚟青魚完全冇腥味,幾鮮甜芝麻雪糕好香好濃郁嘅芝麻味,好軟滑嘅雪糕🍦朱古力雪糕好濃郁嘅朱古力味🍫好似Godiva嘅感覺餐廳職員嘅服務態度超級好,師傅仲會同我哋傾偈,好nice好friendly~
前菜
有枝豆豆腐同埋水果蕃茄,豆腐真係有枝豆味,淡綠色,幾特別
烏口魚子
食落幾有咬口,仲有啲魚子粒粒,好多汁
石湖貝
好厚嘅魚生,配埋壽司飯好有層次
牡丹蝦,蝦膏
小璣
紫蘇鹽喺面,酸酸地,好特別嘅感覺
剝皮魚
肉質好滑
中拖羅
好大件吞拿魚,食落覺得好新鮮,啖啖肉
吞拿魚背
好多脂肪,不過食落覺得好正,好滿足
赤目魚
肉質好滑,好鮮嫩,食落好多肉汁出嚟
青魚
完全冇腥味,幾鮮甜
芝麻雪糕
好香好濃郁嘅芝麻味,好軟滑嘅雪糕🍦
朱古力雪糕
好濃郁嘅朱古力味🍫好似Godiva嘅感覺