Forkers 在新蒲崗時已經食過一次,立即列為隱世高汁之選!可惜地點不太就腳,無辦法變做成堂。然後,港島人竟然聽見Forkers 會搬黎灣仔!見到灣仔新店開張,立即專程去回味一下,果然沒有失望,仲有驚喜!【Dinner Menu 是一set六道菜】 $598 pp前菜兩人份,有48個月的西班珍伊比利亞後腿肉火腿,不會太鹹,油份很香。餐包有兩款,其中一款是無花果包,兩款麵包醬都是大廚特別製作,幾特別。餐湯每一揀了一款。上面是磨菇栗子蓉湯、下面是龍蝦湯。另外配一大碟Caesar salad。Second Starters 亦有兩款選擇,兩個人每人揀了一樣。劍魚他他,味道清清地。配合茜芫卻完全不會有怪味,平時不太喜歡茜芫的朋友也食到,而且覺得幾清新好味。牛肉他他。朋友鐘意上面個劍魚多啲,我就鐘意呢個牛肉多啲。少少辣,幾開胃,而且比起平時的他他牛,唔會有太生勾勾的感覺。終於到期待已久的主菜了!今日MVP 係由大廚推薦、off menu 既【油封東昇斑】!!!作為食魚怪,我對魚的要求好高。而呢個煮法真心覺得好好食,令人印度深刻!個醬汁非常特別,襯得魚味更加鮮甜,肉質亦夠滑多汁。特別想講好多人會

特別想講好多人會驚既 - 青豆!同朋友講笑點解會有三色豆中既青豆既!!!但係,一食就知係新鮮豆而唔係雪藏味的青豆,所以味道很好。

之後就到第二碟main dish。根據新蒲崗的經驗,Forkers 的伊利比亞豬是令人驚艷的,所以死都要食到佢個豬😂

你知啦,食牛扒好食既地方好多,甚至乎只是牛扒夠靚,自己簡單煮都已經好好食。但係豬肉就唔同講法!正常都會覺得「豬肉可以好食得去邊丫」既時候,Forkers 既豬又再一次令我滿意。

唔好比佢粉紅的顏色嚇親,一入口就會覺得,嘩,點解豬肉可以咁既質地!然後個調味亦令我非常著迷,醬汁甜甜地,食得出有開心果仁,配埋炸到脆卜卜的炸蒜,還有兩舊風琴脆薯仔,真係好獨特,非常令人滿意。

最後一人一份雪芭。上面灑新鮮的士多啤梨、再加乾脆的士多啤梨,酸酸甜甜,脆脆地又有生果,口感不錯。

餐廳一女一男兩位侍應的服務超級好,很有禮貌,服務周到之餘又細心。問他們食魚應該夾什麼酒,最後介紹了一款白酒,幾好。

最後真係勁飽,大滿足。

埋單約$800 一位左右,可以食到這種質素的晚餐,價錢非常合理。

下次來想試下 dry-age 牛扒,聽見隔離枱食緊一邊話好好食好有牛味!(但我都想再食多次個魚同豬... 因為兩者都幾令人回味,暫時唔知點揀好...)