2022-11-04
打完風仲涼涼地 自然想食啲暖笠笠嘅野☺️ 第一時間就係諗起煲仔飯🤣 所以一於襯晏晝時間去食🤤🍀廣式臘味煲仔飯有三種臘味食材 廣式臘腸有嚼勁 吾會太肥😛 廣式臘肉保持到油脂 但吾會好油膩🐷 南安板鴨鹹香味道岩岩好🦆 每樣食材都好香濃 味道好突出😍 用黎配飯真係好夾🍚 加埋醬油 香味撲鼻🤤 食落味道提升左另一個層次🥰 而且飯做到粒粒分明 乾身得黎吾會好硬👍🏽 食到底 職員仲主動幫我地鏟起飯焦 好細心💛🍀辣子雞丁未上枱已經聞到好香🫣 食落夠辣 但吾會蓋過左本身嘅味道🌶️ 雞丁細細粒容易一啖食晒 濃濃嘅香辣味充斥係口腔入面😆 好開胃😋🍀瑤柱蝦米雜菜煲金華火腿將雜菜煲嘅味大大提升😚 加埋瑤柱蝦米依啲食材 令到味道更加鮮甜🥰 雜菜口感軟硬適中 易咬開但保持到蔬菜嘅爽口🥬 食完啲濃味野 食返啲相對較清同健康嘅菜 罪惡感都少啲🤣🍀菊花茶菊花味好香濃 飲落質感細滑 吾會有殘渣嘅口感☺️ 而且好清新 可以沖淡油膩感😜
🍀廣式臘味煲仔飯
🍀辣子雞丁