Restaurant: Evvoke
Info:

佐敦同九龍站之間渡船角|有一段因70年代【街影法】而建既樓梯狀建築物|50年樓齡 更藏有經典餐廳#憶食尚臘味煲仔飯.💡 正常簡單午餐| 一飯兩餸 剛剛好.🔺廣式臘味煲仔飯|Claypot Rice with Traditional Chinese Sausage & Cured Meat.▫️ 五常大米 |Wuchang Rcie▫️ 港式茅臺鮮肉臘腸|Canton Style Sausage▫️ 土豬鮮肉秘制臘味|Cured Meat▫️ 南安板鴨|Nan’an Salted Duck臘味煲仔飯 其實只有 4️⃣種材料|但製法卻獨特大中華.煲仔飯 飯才是靈魂|層次要豐富 🔺上中下三層上層吸收 🤩 臘腸 臘味 板鴨 米粒與油香混合 精瑩剔透中層 特顯五常大米稻香|口感糯香軟熟底層 飯焦酥脆 醬油與蔥花混合更是一絕.三肥七瘦特製臘腸|口感紮實 帶豬油香秘制土豬肉臘味|切口整齊排列 肉油分明板鴨雖小件|但口感柔韌帶香 .🔺甜蜜咕噜肉|Sweet and Sour Pork餐牌標誌 ⚠️三次不同油溫的調控|達到肉粒外脆內嫩💡 三溫是指1️⃣ 先將肉粒炸到外脆2️⃣ 酸甜漿加溫|迅速加上香脆肉粒3️⃣ 菠蘿▶️三色椒▶️洋
佐敦同九龍站之間渡船角|有一段因70年代【街影法】
甜酸豬肉本身是油炸|不用吐骨
再加上大眾化酸甜醬|因此深受外國商人歡迎

廣東人隨着「賣豬仔」移居舊金山聚成了唐人街
唐人街的餐館見 甜酸豬肉受外國人喜愛
點菜必稱「Sweet and Sour Pork」
便戲稱為「鬼佬肉」, 後取諧音為「咕嚕肉」
🔺芥蘭排骨煲|Pork Rib Soup with Mustard
湯底入口滿滿胡椒味|清甜脆口脆嫩芥蘭
有兩層位置|座位安排彈性
去地道風味 街頭環境|廟街煲仔飯當然出名
但 中午午餐時段|坐得舒服環境衛生 的確係唔錯👍🏻
芥蘭排骨煲
$150 (Lunch)
  • 甜蜜咕嚕肉
  • 玄米茶
2024-12-03 6385 views
天氣開始轉涼,又係食煲仔飯的最佳時刻,這裡裝修很雅緻,環境闊落,望著柔和湖水綠的裝修及藍色的枱布,令人心情特別愉快。我們點了一個這裡的招牌菜~廣式臘味煲仔飯,份量很大,足夠二人食,有鮮肉臘腸、南安板鴨和廣式臘肉,材料全部都是自家工場製作,絕不加防腐劑及化學物,食得安心,臘腸肥瘦均勻,入口甘香,南安板鴨肉質緊實,鹹鹹香香,超美味,臘肉薄切 ,肥瘦相間,脆口而不覺肥膩,飯係用優質的五常米,粒粒分明,吸收了臘味的油香,再淋上特製的頭抽,別有一番風味,另一個煲仔飯的靈魂~飯焦,脆卜卜,咬下去時發出悅耳的聲音,滿足了味蕾,實在美味了!黄金蝦色澤金黃,表面沾滿香濃鹹蛋黃~~金沙,蝦肉爽口彈牙,非常惹味。芥菜排骨黃豆湯,排骨經過熬煮後,肉質嫩滑,芥菜也吸收了肉的香味,非常淋甜,黃豆則增添了湯的清香,是一道經典又營養豐富的菜式。整體來說,店內環境寬敞整潔,坐得舒適,員工服務有禮,值得再次回訪,再試吓其他食物。#憶食尚 #煲仔飯 #香港美食 #佐敦美食 #佐敦煲仔飯 #米芝蓮食家 #香港美食指南 #bojarfan #Claypot #ClaypotRice #selfcooking

1925 views

• 廣式臘味煲仔飯
竟然煲仔飯嘅環境都可以咁雅致坐得咁舒服🥹🥹今日搵食嚟到佐敦文匯街 試吓馳名煲仔飯🔸廣式臘味煲仔飯廣式臘味煲仔飯真係色香味俱全😻😻 面頭鋪咗勁多料,包括有臘腸、臘肉同埋臘鴨,香氣四溢。煲仔飯嘅飯焦更加係好香脆🤭🤪 份量方面有兩個人份量咁多😚 食到大滿足,搭配醬油同香蔥的點綴,真係食到唔停口🤭🔸辣子雞丁雞丁外酥內嫩,口感極佳,並且辣椒的香氣四溢,椒鹽味濃。而且辣度適中,不會掩蓋雞肉的鮮味。配上香脆的花生和青蔥,真係越食越過癮🤣🤣對於喜愛辣味的食客黎講,這道菜絕對不容錯過!🔸芥菜排骨煲芥菜排骨煲是一道滋味濃郁的煲仔菜,排骨肉質鮮嫩,燉煮得恰到好處,湯汁鮮美,十分入味,並且濃稠卻不油膩🥰

🔸廣式臘味煲仔飯

🔸辣子雞丁

🔸芥菜排骨煲

🍚 焦香煲仔飯分享 🥢 終於試到呢間人氣煲仔飯小店「憶食尚」!🔥 一入座就聞到炭火香飄飄~ 必試招牌「廣式臘味煲仔飯」,飯粒乾身分明,飯焦金黃脆口,臘腸油香滲入每粒米,食到舔舔脷!🤤 仲有「甜蜜咕嚕肉」🍍 外皮炸得酥脆,酸甜汁掛滿每件肉,配埋三色椒、洋蔥同菠蘿,口感層次豐富~ 菜心🥬 更加驚喜!浸潤喺鮮甜上湯,湯底用咗蝦乾、瑤柱、香蒜片、蘿蔔同薑片熬製,每啖都散發濃郁海鮮香氣,連菜都食到心思~ 🍵 茶介每位$15,用傳統陶瓷茶壺沖泡,茶味甘香解膩~ 分類統計好清晰,煲仔飯、小菜、蔬菜價錢一目了然📋!店員服務貼心,上菜快又會介紹食法,體驗加分👍! ✨ 人均$150左右(兩個人食到捧住肚!),CP值高🌟!鍾意地道風味同鑊氣小菜,呢度絕對要bookmark!💯 📍#臘味煲仔飯天花板 #上湯菜心超驚喜 #文匯街隱世小店 🏮

🍚 焦香煲仔飯分享 🥢

🍵 茶介每位$15,用傳統陶瓷茶壺沖泡,茶味甘香解膩~

📍

#臘味煲仔飯天花板 #上湯菜心超驚喜 #文匯街隱世小店 🏮
2025-04-25 0 views
呢間專門由自家工廠製臘味煲仔飯嘅餐廳,樓高兩層,環境好開揚同埋乾淨,請朋友,宴客都絕對唔失禮!辣子雞乾辣椒的焦香與花椒的辛香撲鼻而來,雞肉外殼炸得極其酥脆,表面裹著一層薄薄的澱粉,入口香而不燥!胡椒芥菜排骨煲芥菜清甜又嫰,排骨煮到好腍,湯底微帶點胡椒的辛辣。川味臘味煲仔飯自家製廣式川味鮮肉臘腸、臘肉同埋南安板鴨,味道有少少麻辣,創新得來好過癮。五常大米🍚米飯口感煙靭,粒粒分明,再淋上古法瓦缸頭抽,少少甜又唔會過鹹,好好味!

辣子雞

胡椒芥菜排骨煲
芥菜清甜又嫰,排骨煮到好腍,湯底微帶點胡椒的辛辣。

川味臘味煲仔飯

• 芥菜排骨煲
2025-04-21 0 views
🍚🥢 港式臘味煲仔飯臘香濃郁,米飯粒粒分明,臘腸油潤甘香,鍋巴金黃酥脆,醬油鹹甜適中,熱氣騰騰!食了暖笠笠!🍚🥢豉汁黃鱔煲仔飯鱔肉鮮嫩彈牙,豉汁鹹香濃郁,米飯吸飽醬香,鍋巴焦脆誘人,熱氣蒸騰,滋味鮮美,一啖難忘!🐟鮮醃鯧魚鯧魚鮮嫩細滑,醃製入味不死鹹,魚肉雪白帶淡淡酒香,蒸煮火候剛好,入口即化,鮮美回甘,佐飯絕配!環境 👍4⭐️味道 😋4⭐️服務 🤵🏻🤵🏻‍♀️4⭐️價格 ~$250🕴🏻
🍚🥢 港式臘味煲仔飯

🍚🥢豉汁黃鱔煲仔飯

🐟鮮醃鯧魚

環境 👍4⭐️
味道 😋4⭐️
服務 🤵🏻🤵🏻‍♀️4⭐️
價格 ~$250🕴🏻
2025-04-12
$250 (Dinner)
2025-04-15 80 views
環境裝修舒適,餐廳服務周到,絕對適合一班朋友聚餐🍽️推介菜式:臘味煲仔飯/臘腸滑雞煲仔飯$468/$477(4人份)臘腸肥瘦均勻,啖啖油香,飯粒分明,完全吸收臘味嘅油香,仲有脆卜卜嘅飯焦😍黑松露雞煲$168雞肉算嫩滑,香濃嘅黑松露味,味道偏甜,可以更惹味😋甜蜜咕嚕肉$128絕對做到肉粒外脆內軟,加上酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃!其他小菜正常發揮,今次試唔到黃鱔煲仔飯,大家記得要預訂😆📍憶食尚臘味煲仔飯 #佐敦中菜 佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
環境裝修舒適,餐廳服務周到,絕對適合一班朋友聚餐🍽️

推介菜式:

臘味煲仔飯/臘腸滑雞煲仔飯$468/$477(4人份)

黑松露雞煲$168
雞肉算嫩滑,香濃嘅黑松露味,味道偏甜,可以更惹味😋

甜蜜咕嚕肉$128
絕對做到肉粒外脆內軟,加上酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃!

其他小菜正常發揮,今次試唔到黃鱔煲仔飯,大家記得要預訂😆

📍憶食尚臘味煲仔飯 #佐敦中菜
佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
2025-04-10 168 views
假日晚上到了佐敦文匯街的憶食尚臘味煲仔飯吃晚餐。由於我們去到時間尚早,不用等位就可以入座。餐廳裝修簡約,座位寬敞舒適。餐廳主打廣式臘味煲仔飯,另外都有提供不同種類的小菜,選擇都豐富。我們點了一個煲仔飯、一個小菜和一道炒菜。▫️芥蘭炒臘味 $128芥蘭配上臘腸和臘肉,份量足料,芥蘭清甜爽口,而兩款臘味都幾惹味。▫️黑松露雞煲 $168上枱拎開煲蓋時已經香氣撲鼻,香濃的黑松露味配上雞煲,味道有不同的層次,雞肉嫩滑,整道菜都十分惹味。▫️川味臘腸滑雞煲仔飯 $188今天晚餐的主角,店員先會為煲仔飯加上香蔥,再淋上豉油。我們今次試了餐廳的川味臘腸,臘腸中夾雜著花椒等香料,味道帶少麻辣和咸香,和平時食臘腸有分別!而煲仔飯飯粒分明,口感適中,食到底還有惹味的飯焦!雞件同樣多肉嫩滑,幾美味!

▫️芥蘭炒臘味 $128

▫️黑松露雞煲 $168

▫️川味臘腸滑雞煲仔飯 $188

招牌菜廣式臘味煲仔飯臘肉、臘腸和臘鴨三種食材搭配得相得益彰。臘肉肥而不膩,臘腸香味濃郁,臘鴨獨特既鹹香,同粒粒分明既米飯完美融合。煲仔飯既靈魂更加就係底部飯焦,金黃酥脆,口感超正,每一啖都回味無窮。 芥菜排骨煲清爽既菜式,芥菜鮮嫩微苦,搭配燉煮軟爛既排骨,湯汁清甜,暖胃又解膩,剛好可以中和濃郁既臘味煲仔飯。 咕嚕肉酸甜比例均匀,外皮炸得酥脆,入面肉質嫩滑,搭配青椒、洋蔥和菠蘿,口感豐富。無論係食材選擇,抑或烹調技巧都展現左傳統廣式風味精髓,尤其適合喜歡煲仔飯的食客,整體體驗令人滿意。
招牌菜

芥菜排骨煲

咕嚕肉

近排見有人介紹過佐敦呢呢一間煲仔飯專門店趁有時間一於過嚟試吓佢!今次嚟咗呢度!位置嚟講比較近柯士甸站佐敦站行過嚟嘅話會有少少距離又或者不妨睇吓有冇巴士附近落我哋喺炮台街落行過去三4分鐘就到餐廳裝潢唔似普通傳統嘅舊式煲仔飯店座位舒服望落高級唔會有俾人趕住要交返張枱出嚟嘅感覺我哋一行二人叫咗廣式臘味煲仔飯,辣子雞丁同上湯菜心一個出色煲仔飯對我嚟講一定要做到飯焦脆口 飯粒分明 香氣十足呢三個重點😌😌😌嗱好老實我覺得佢滿足到我要求煲仔飯一上嚟就有人為你服務會幫你鏟起埋啲飯焦同埋加蔥加豉油調味聽住嗰啲飯焦Chopchop聲真係未放落口已經滿足咗!廣式臘味煲仔飯用料主要係臘腸臘肉同臘鴨你對我嚟講食得煲仔飯,就一定要食有臘腸嘅🤣如果冇咗嗰浸油香配埋飯焦嘅焦香硬係覺得爭咁啲佢呢度嘅臘腸好好食唔會太肥肥瘦適中聽講係佢哋自己秘製舖頭仲可以買走佢哋嘅臘腸另外叫咗辣子雞丁有避風塘嘅感覺好惹味連花生炸蒜都會忍唔住想食埋🤣雞丁口感唔會太乾上湯菜心佢嘅上湯唔會太鹹係可以飲埋落口嘅上湯菜心上邊配上瑤柱蝦米土魷有種海味嘅鹹香配搭清清地得黎又有鮮味唔錯唔錯佢哋嘅煲仔飯,主要都係二人份量兩個人嚟叫一個再嗌多個小菜同青菜就啱
近排見有人介紹過佐敦呢呢一間煲仔飯專門店
趁有時間一於過嚟試吓佢!
今次嚟咗呢度!

餐廳裝潢唔似普通傳統嘅舊式煲仔飯店
座位舒服望落高級
唔會有俾人趕住要交返張枱出嚟嘅感覺

我哋一行二人
叫咗廣式臘味煲仔飯,辣子雞丁同上湯菜心

一個出色煲仔飯對我嚟講一定要做到
飯焦脆口 飯粒分明 香氣十足
呢三個重點😌😌😌

嗱好老實我覺得佢滿足到我要求
煲仔飯一上嚟就有人為你服務
會幫你鏟起埋啲飯焦同埋加蔥加豉油調味
聽住嗰啲飯焦Chopchop聲
真係未放落口已經滿足咗!

廣式臘味煲仔飯用料主要係臘腸臘肉同臘鴨
你對我嚟講食得煲仔飯,就一定要食有臘腸嘅🤣
如果冇咗嗰浸油香配埋飯焦嘅焦香硬係覺得爭咁啲

佢嘅上湯唔會太鹹係可以飲埋落口嘅上湯
菜心上邊配上瑤柱蝦米土魷
有種海味嘅鹹香配搭
清清地得黎又有鮮味唔錯唔錯

佢哋嘅煲仔飯,主要都係二人份量
兩個人嚟叫一個再嗌多個小菜同青菜就啱啱好啦
煲仔飯係四季適宜既選擇!
講起煲仔飯,憶食尚係柯士甸站附近嘅老字號,仲係米芝蓮推介!一入座,店員就會問你飲咩茶,鐵觀音、普洱、玄米茶、菊花茶任揀 💁🏻‍♀️🍚 臘味煲仔飯 ($177/2人份) 呢度嘅煲仔飯飯焦香脆,完全冇燶味,用嘅係黑土種植嘅五常米,未開蓋已經聞到香噴噴~😍 最重要係,所有臘味都唔加防腐劑同化學物,食得安心又比較健康!臘鴨用咗南安板鴨,經茅台酒同鮮土豬肉醃製,肉質咬落較韌。臘腸就 3 分肥 7 分瘦,食落甘香唔會好油膩~臘肉肥瘦比例都啱啱好,入口油潤但唔覺滯!最後再落埋秘製甜豉油,搞勻埋啲飯一齊,#好食 🥰 雖然呢度唔算平,但以質素同份量嚟講,2-3 個人 Share 都好夠食!🍲 芥菜排骨煲湯 ($137) 用黃豆 + 排骨 + 芥菜慢火煮成,湯底吸晒食材精華 ❤️ 芥菜冇苦味,反而帶甘香,飲得出係真材實料!🍖 椒鹽一口骨 ($127) 排骨炸到乾身香脆,咬落肉汁鎖得幾好,仲有炸蒜香、椒鹽香、少少辣椒提味 🤤 餐廳距離柯士甸站 5 分鐘,附近係佐敦交通算方便。雖然門面低調唔搶眼,但入面坐得超舒服,完全唔似一般煲仔飯店咁擠迫,環境加分!
臘味煲仔飯 (2人份)
🍚 臘味煲仔飯 ($177/2人份)

臘鴨用咗南安板鴨,經茅台酒同鮮土豬肉醃製,肉質咬落較韌。
臘腸就 3 分肥 7 分瘦,食落甘香唔會好油膩~
臘肉肥瘦比例都啱啱好,入口油潤但唔覺滯!
芥菜排骨煲湯
🍲 芥菜排骨煲湯 ($137)
椒鹽一口骨
🍖 椒鹽一口骨 ($127)
$260 (Dinner)
臘味煲仔飯 (2人份)
芥菜排骨煲湯
椒鹽一口骨
2025-04-01 135 views
本住好評咁多嚟試一下,主要梗係試過煲仔飯啦,點咗臘腸排骨煲仔飯,樣係好靚嘅,先食豬肉,排骨彈牙,但係騷味比較重!臘腸一入口就出事啦,隔年臘腸,擺咗好耐,啲油膱味出晒嚟!一人食,埋單二百幾,無下次喇!最基本新鮮都做唔到,收得呢個價就唔好做壞個名!香港飲食業如果只係靠食一次就算數,真係好大鑊㗎 !返內地食咁多次嘢,如果食到呢個質素,係唔會有呢個情況發生,佢只會令你覺得物超所值,尤其係比較香港嘅食物質下素!而家你開到呢個價,都仲有人願意食,都唔keep住食物質素,就諗諗以後點發展啦!
2025-04-01
$230 (Lunch)
憶食尚臘味煲仔飯佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:廣式臘腸排骨煲仔飯 $188,瑤柱蝦米雜菜煲 $118廣式臘腸排骨煲仔飯:用的港式茅臺鮮肉臘腸, 肉質爽口,齒頰留香,以53度醬香型茅臺酒和優質醬油調味,酒香醇厚,鮮甜而夾帶鹹香,層次豐富。臘腸以散養1年的土豬鮮肉特製,按三肥七痩的比例精製,肉質鮮美紮實,入口即化。這道菜融合了廣東風味和中式醬料,堪稱是一絕,簡直是人間美味!😄😄😄瑤柱蝦米雜菜煲:瑤柱和蝦米經過浸泡軟化後,與各色時蔬一起慢火煲煮,入口鮮甜滑嫩,回味悠長。雜菜煲的調味適中,湯水不會過鹹亦不會油膩,反而能夠突出食材的原味,好食又健康!👍👍👍
憶食尚臘味煲仔飯
佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

收工又系諗食乜的時候,大佬就話去憶食尚食煲仔飯。今次黎到坐低睇緊餐牌的時候,有一對老奶奶入座,坐正我地旁邊,聽到佢地落單,令我回憶起上次同屋企人黎食的時候。btw餐牌同之前相比有少少改動。   ⦁廣式臘味煲仔飯 $178尼款煲仔飯系我最愛,臘腸臘肉的香味濃郁,仲有脆卜卜的飯焦,十分香口。  ⦁芥菜排骨煲 $138我見隔離對婆婆都嗌,應該幾好食,所以叫左黎食。份量都幾多,仲會有陣陣胡椒味,好惹味!  ⦁辣子雞丁 $138辣子雞丁有種避風塘風味,香香辣辣🌶,不過怕辣的朋友仔就要留意❗  ⦁原個椰皇小鮮肉 $88尼款甜品要提早預約,估唔到今次俾我預約到,滑嘟嘟的椰子凍🥥,上面仲鋪滿桃膠同桂圓紅棗,口感十足。

⦁廣式臘味煲仔飯 $178

⦁芥菜排骨煲 $138

⦁辣子雞丁 $138

⦁原個椰皇小鮮肉 $88

Type of Meal
Dinner
2025-03-17 397 views
🤔好耐無食過粵菜 無意中搵到間食煲仔飯既專門店 一預去試下🩷 🏠餐廳有兩層 坐位都算多同闊落
叫左幾款我最鐘意食既菜式🍽️ 1️⃣咕嚕肉
好夠鑊氣 咕嚕肉炸到好酥脆
外皮做到好薄 食落唔會好厚粉
肉既硬度都岩岩好 醬汁酸甜 2️⃣芥菜排骨煲
芥菜鮮甜有益 排骨煮到好軟身
成個湯好香胡椒味 好岩冬天飲 飲完成倨人暖粒粒 3️⃣廣式臘味煲仔飯
必點招牌煲仔飯 二人份勁大煲
由臘鴨 臘腸 南安板鴨組成