2022-12-27 145 views
俗語有云:「冬大過年」,冬至當然要同屋企人食番餐好。我就特登揀左呢間位於中環嘅星記海鮮飯店同屋企人做冬。餐廳曾多次獲得米芝蓮推介,非常把炮,屋企人同我都好期待。可能因為近住冬至嘅關係,我地去到當日都滿席,好彩有預先訂位。我地分別揀左幾款家常菜式,全部味道都唔錯。✨椒鹽百福豆腐椒鹽豆腐係一道幾花技巧嘅菜式,屋企平時都好少煮,出到黎當然要點。豆腐外皮香脆,炸粉唔會太厚,豆腐嫩滑豆香味濃。✨ 豆豉粹爽蝦蒸鮮肉餅平時食開都係咸魚或土龜蒸肉餅多,爽蝦蒸肉餅就比較少見,非常岩送飯嘅家常菜。✨ 輝哥煎鹹雞同樣非常家常嘅一道菜,雞件以蒜頭同香蔥炒香,鍋氣十足。✨ 星記小炒王小炒王都係好岩送飯嘅一味菜式 我最鍾意入面幼嫩嘅韮菜 味道唔錯。

✨椒鹽百福豆腐

✨ 豆豉粹爽蝦蒸鮮肉餅

✨ 輝哥煎鹹雞
同樣非常家常嘅一道菜,雞件以蒜頭同香蔥炒香,鍋氣十足。

✨ 星記小炒王