2023-09-02
大角咀利奧坊嗰一邊慢慢轉型,由舊區開始變咗好有活力嘅社區,仲多咗好多餐廳。有日探完朋友之後就去咗附近一間好有情調嘅西餐廳同埋酒吧,裏面座位唔多,全部都係高身嘅吧枱,侍應服務態度好好,熱心同我哋介紹Menu。我哋一行兩人叫咗四樣嘢,包括西班牙辣肉腸($68), 蒜香橄油炒野菜($88), 脆炸原隻魷魚配香辣蛋黃醬($128),主菜就叫咗烤焗美式BBQ醬豬肋骨($268)。嘢飲方面餐廳有一大個酒櫃display咗各種形式嘅酒,目不暇給。因為我哋都唔係成日飲,所以叫侍應幫我哋推介。紅白酒各自叫咗一杯,兩杯都好易入口,而且冇澀味,好順滑。野菜充滿牛油同埋蒜香,有四季豆翠玉瓜同埋菇類,又唔會太油。西班牙辣肉腸配酒一流,香味多過辣,係十分稱職嘅佐酒小食。魷魚勁好食,炸到好酥脆,但係又唔會覺得好粉,滴多兩滴香檸汁,再配埋蛋黃醬,勁有衝動嗌多一個。最後上碟嘅係豬肋骨,大過我隻手掌!侍應話BBQ醬係佢哋自己整,好惹味。下面仲墊住薯條同埋粟米,我哋兩個人都差啲食唔晒。總結呢間餐廳好有驚喜,啱晒情侶過嚟食慶祝飯,嘢食質素好高又有情調。
野菜充滿牛油同埋蒜香,有四季豆翠玉瓜同埋菇類,又唔會太油。
西班牙辣肉腸配酒一流,香味多過辣,係十分稱職嘅佐酒小食。